Japan šalje 8K kamere na Mars i njegove mjesece

Ideja je da se samo neke od fotografija šalju na Zemlju, dok će se originali čuvati u povratnoj kapsuli (EPA)
Ideja je da se samo neke od fotografija šalju na Zemlju, dok će se originali čuvati u povratnoj kapsuli (EPA)

OsamK (8K) rezolucija je rijetka i na Zemlji, ali to ne sprečava Japan da snima slike ultra visoke rezolucije negdje drugdje u Sunčevom sistemu, piše Engadget.

Japanska agencija za svemirsko istraživanje (Aerospace Exploration Agency) i emiter NHK razvijaju 4K i 8K kamere (putem Paraboličkog luka) koje će poslati na Mars i njegove mjesece.

Originali u povratnoj kapsuli

Cilj je da se njima fotografišu predjeli na Marsu Fobosu i Deimosu, tokom buduće Marian Moons Exploration (MMX) misije. S obzirom da se radi o fotografijama visoke rezolucije, ideja je da se samo neke od njih šalju na Zemlju, dok će se originali čuvati u povratnoj kapsuli.

Ove fotografije će takođe pomoći prilikom kontrole modula, jer će u kombinaciji sa analitičkim podacima dati mnogo detaljniju sliku kretanja.

MMX misija je planirana za 2024. godinu, a očekuje se da će na Mars sletjeti tokom 2025. Proći će još toliko vremena da se kapsula sa fotografijama vrati na Zemlju.

Izvor: Agencije


Povezane

Na Mjesec je 1972. sletjela posljednja misija sa ljudskom posadom. Nakon 48 godina, u slovenskom gradiću Vitanje može se vidjeti uzorak kamena, koji su astronauti Apolla 17 donijeli sa istraživačke misije. Gašper Lubej istražio je kako je i zašto taj kamen sa Mjeseca stigao u malo slovenačko mjesto, sa nešto više od 2000 stanovnika.

Kina je počela realizaciju svoje prve samostalne misije na Mars. Ako se sve bude odvijalo po planu, početkom sljedeće godine specijalno vozilo spustit će se na površinu Crvene planete i početi potragu za vodom, koja je neophodna ako čovjek ikad odluči naseliti tu planetu.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO