Hrvatska: Poticaj od 9.400 eura za električna vozila

Za pravne osobe Fond za zaštitu okoliša je osigurao 2,95 miliona eura (EPA)

Fond za zaštitu okoliša Hrvatske objavit će 30. juna javni poziv za sufinansiranje električnih vozila za pravne osobe i punionice za električna vozila, a za fizičke osobe u prvoj sedmici jula, piše zagrebački Večernji list.

“Zainteresirani će imati desetak dana da pribave svu potrebnu dokumentaciju prije nego što počne službeno zaprimanje ponuda”, potvrdili su u Fondu, prenosi Hina.

Za pravne osobe Fond je osigurao 22 miliona kuna (2,95 miliona eura), a isti će iznos poticaja biti na raspolaganju i građanima, dok je za sufinanciranje punionica za električna vozila osigurano 10 miliona kuna (1,34 miliona eura).

Za električne automobile i automobile na vodik Hrvatska će građanima i pravnim osobama sufinansirati kupovinu do 70.000 kuna (nešto manje od 9.400 eura), za plug-ih hibridna vozila koja ispuštaju manje od 50 grama po kilometru ugljen-dioksid će se dobiti do 40.000 kuna (više od 5.300 eura) poticaja, dok će se za električne četverocikle, motocikle i mopede moći aplicirati za 20.000 kuna (2.680 eura) pomoći, ali najviše do 40 posto vrijednosti vozila.

Ove godine građani kao fizičke osobe neće moći dobiti poticaj za električne bicikle, koji ostaju u sistemu poticaja, ali samo za pravne osobe, odnosno firme i jedinice lokalne samouprave, koje će moći dobiti do 5.000 kuna (670 eura) po biciklu za pet do 15 bicikala.

Nema razvijene autoindustrije

I “obični” hibridi opet su izostavljeni iz konkursa.

Hrvatski mediji navode kako se građani pitaju zbog čega država potiče kupovinu ekoloških vozila uz subvencije koje su jedne od najvećih u Evropi, pogotovo jer Hrvatska nema autoindustriju.

“Sufinanciranje kupnje ekoloških vozila temelji se na strateškim dokumentima koje donosi Vlada ili resorna ministarstva. Sve te strategije temelje se na direktivama Europske unije, koje nalažu dekarbonizaciju prometa i razvoj niskougljičnog gospodarstva. Sukladno tome, jedna od mjera nacionalnih akcijskih planova energetske učinkovitosti bila je i poticanje nabave električnih vozila. Hrvatska, nažalost, nema razvijenu autoindustriju”, kažu iz Fonda.

“Međutim, u Hrvatskoj se na automobilsku industriju nadovezuju i drugi popratni sadržaji, poput prodajnih salona, servisa, distributera i proizvođača autodijelova, koji zapošljavaju radnu snagu, ostvaruju prihode, uplaćuju poreze i razne druge naknade u državni proračun te stvaraju novu vrijednost na tržištu”, dodaje se.

Iz Fonda ističu kako je, zapravo, najvažniji benefit poticanja elektromobilnosti očuvanje okoline i dosezanje zacrtanih ciljeva energetske efikasnosti.

Izvor: Agencije