Otkrivena antitijela koja blokiraju da korona virus uđe u ćelije

Antitijelo korišteno u ovom istraživanju potpuno je ljudsko (EPA)

Tim holandskih naučnika otkrio je antitijela koja sprečavaju da korona virus uđe u ljudske ćelije, što bi moglo dovesti do razvoja lijeka.

Istraživači iz Medicinskog centra Erasmus Univerziteta u Utrechtu i Harbur Biomeda (HBM) saopćili su da su identificirali cijelo ljudsko monoklonsko antitijelo koje sprečava da virus SARS-CoV-2 prodre u ćeliju, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Science Daily.

To otkriće, objavljeno na sajtu Nature Communications, početni je korak ka razvoju potpuno ljudskog antitijela za liječenje ili sprečavanje bolesti COVID-19.

Prema riječima koautora istraživanja Berend-Jana Boscha, neutralizirajuće antitijelo ima potencijal zaustaviti tok infekcije u zaraženoj osobi, pomoći “čišćenje” od virusa ili zaštititi nezaraženu osobu koja se nađe izložena virusu.

Omogućen ubrzani razvoj lijeka

“Ova karakteristika antitijela u unakrsnoj neutralizaciji veoma je zanimljiva i sugerira da može imati potencijal u ublažavanju bolesti izazvanih korona virusima koji će nastati u budućnosti”, rekao je on.

Antitijelo korišteno u ovom istraživanju potpuno je ljudsko, što omogućava da se razvoj lijeka nastavi ubrzano i smanje potencijalne nuspojave povezane s imunitetom.

Razlika između potpuno ljudskog antitijela i drugih antitijela jest u tome što se druga antitijela prvo razvijaju u drugim vrstama prije nego što budu “humanizirana” kako bi se mogla prenijeti i na čovjeka.

Istraživanje je provedeno korištenjem H2L2 transgene mišije tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitijela bez testiranja na ljudima.

Izvor: Agencije