Astronom: Zemljinu orbitu presijeca 2.000 bezopasnih asteroida

Asteroid
Asteroid 52768 (1998 OR2) prošao je pored Zemlje na udaljenosti približno šest miliona kilometara (EPA)

Približno 2.000 asteroida trenutačno presijeca Zemljinu orbitu, ali nijedan ne predstavlja opasnost za naš planet, izjavio je astronom Branko Simonović dan nakon što je asteroid 52768 (1998 OR2) prošao pored Zemlje na udaljenosti otprilike šest milijuna kilometara.

Postoje asteroidi koji se u nekom trenutku mogu naći u isto vrijeme na istom mjestu sa Zemljom, jer svi, zapravo, kruže oko Sunca, kazao je on za Tanjug.

“Kada se otkriju ovakvi asteroidi na osnovu praćenja putanjskih elemenata, mi utvrđujemo kako će izgledati njihovo kretanje u dalekoj budućnosti. Na osnovu tih podataka mi utvrđujemo da li je moguć sudar nekog od tih asteroida sa našom planetom”, objašnjava Simonović.

U ovom trenutku postoji 2.000 asteroida koji presijecaju Zemljinu orbitu, ali nijedan nije opasnost za naš planet, naglašava on.

Asteroid koji je u srijedu prošao pored Zemlje bio je udaljen 16 puta više nego što je naš planet udaljen od Mjeseca, ili 20 svjetlosnih sekundi.

“Imali smo i do sada takve prolaze asteroida pored Zemlje koji su privlačili pažnju i izazivali katastrofične tekstove u medijima”, kaže Simonović.

‘Promašio’ nas ‘loptasti’ asteroid

Prema njegovim riječima, promjer asteroida koji se u srijedu mimoišao sa Zemljom iznosi 1,5 do dva kilometra.

“Ta mera prečnika nam je omogućila da ga relativno lako posmatramo. Jedan od najvećih radioteleskopa na svetu Aresibo poslao je svoj radioplotun, ili veoma jak radiosignal, prema asteroidu koji je juče prošao pored Zemlje. Slično ultrazvuku kojim posmatramo ljudske organe, tako i Aresibo, nakon 40 sekundi od kada pošalje radiosignal, ima sliku asteroida, samo što je u ovom slučaju predmet posmatranja udaljen preko šest miliona kilometara”, navodi on.

Kaže da su naučnici, između ostalog, saznali da je asteroid koji nas je “promašio” loptastog oblika.

Američka svemirska agencija NASA uoči prolaska asteroida 1998 OR2 objavila je da on nije prijetnja po Zemlju, ali da se može mnogo toga naučiti tijekom proučavanja.

Objekte koji prolaze na razdaljini 48 milijuna kilometara od našeg planeta NASA smatra objektima “blizu Zemlje”, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije