Google objavljuje izvještaje o kretanju stanovništva

Izvještaji prikazuju grafikone s posjetama podzemnoj željeznici, autobusnim ili željezničkim stanicama, trgovinama i drugim mjestima unutar razdoblja od pet sedmica (Reuters)

Google je u četvrtak objavio izvještaje iz 131 države o tome jesu li se smanjili posjete trgovinama, parkovima i drugim mjestima okupljanja u martu, nakon što su mnoge vlade naredile ostanak kod kuće kako bi spriječile širenje korona virusa.

Googleova analiza podataka o lokaciji milijardi korisnika pametnih telefona najveći je set podataka dostupan zdravstvenim vlastima o tome poštuju li ljudi mjere karantina, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Izvještaji prikazuju grafikone s posjetama podzemnoj željeznici, autobusnim ili željezničkim stanicama, trgovinama i drugim mjestima unutar razdoblja od pet sedmica, ranije ove godine.

Za neke države poput Sjedinjenih Američkih Država Google je objavio i regionalne podatke. 

Više od milion zaraženih

Podatke je s nevladinim istraživačima u nekoliko država podijelio i Facebook koji, kao i Google, ima nekoliko milijardi korisnika. Ali ta društvena mreža nije ih objavila javno.

Korona virus je širom svijeta zarazio više od milion ljudi, a od bolesti COVID-19 je prema podacima Reutersa preminulo 52.000 ljudi. 

Epidemiolozi ističu kako bi analiza kretanja po dobi, prihodima i drugim demografskim podacima mogla prilagoditi obraćanja vlasti javnosti. 

Google, koji prikuplja demografske podatke tokom korištenja svojih usluga, tvrdi da ne izvještava o demografskim podacima, ali da je otvoren za pružanje dodatnih informacija u narednim izvještajima. 

„Ovi izvještaji razvijeni su kako bi bili od pomoći, a da poštuju naše stroge protokole i politike oko privatnosti“, napisale su doktorica Karen DeSalvo, čelnica Googlea za zdravlje, te Jen Fitzpatrick, potpredsjednica Google Gea, u objavi na blogu. 

‘Historija lokacija’ na mobitelima

Google ističe kako je objavio izvještaje da bi izbjegao bilo kakve nejasnoće o tome što predaje vlastima, u vrijeme dok svijetom traje rasprava o ravnoteži između privatnosti i potencijala korištenja tehnologija za borbu protiv korona virusa. 

Države poput Kine, Singapura i Južne Koreje od svojih državljana traže da koriste aplikacije i druge tehnologije kako bi kontrolisali njihovo poštivanje karantina, ali aktivisti tvrde kako to može ugroziti njihove individualne slobode. 

Googleovi izvještaji koriste podatke od korisnika koji su omogućili „historiju lokacija“ na svojim mobitelima. Korporacija naglašava kako je usvojila tehnološke mjere koje osiguravaju da se u izvještajima ne može identificirati niti jedan pojedinac.

Kompanija nije htjela otkriti je li primila ikakav pravni zahtjev za detaljnijim informacijama radi borbe protiv širenja zaraze. 

Izvor: Agencije