Naučnici osmislili dezinficijens koji štiti površine od virusa 90 dana

Dokazano je da supstanca nije toksična, da je sigurna za kožu i životnu sredinu, pa se može koristiti i u sredstvima za dezinfekciju ruku, prenosi Hina (Reuters)

Naučnici s hongkonškog Univerziteta nauke i i tehnologije (HKUST) osmislili su dezinficijens koji bi mogao zaštiti razne površine od korona virusa tokom 90 dana.

Premaz nazvan MAP-1 (Multilevel Antimicrobial Polymer) učinkovito ubija do 99,9 posto visokoinfektivnih virusa, poput onih koji uzrokuju ospice, zaušnjake, rubeolu i mačji kalcivirus, kao i brojne bakterije i neke vrste spora, prenosi Hina.

Njegova učinkovitost povrđena je i među mikroorganizmima otpornim na lijekove u dvjema terenskim studijama provedenim u bolnici Kowloon i domu za starije osobe Haven of Hope Woo Ping.

Naučnici kažu da je broj bakterija otpornih na lijekove na zavjesama Odjela za intenzivnu njegu bolnice Kowloon u tri sedmice smanjen za 98,7 posto.

Sprej MAP-1, koji štiti površine od korona virusa, u Hong Kongu se prodaje po cijeni osam eura po bočici. 

MAP-1 je osmislio tim stručnjaka sa HKUST-a na čelu s Yeung King Lunom, profesorom na Katedri za hemijsko i biološko inženjerstvo i Odjel za životnu sredinu i održivost, a za to im je trebalo deset godina.

‘Trajna zaštita i dezinfekcija’

Prof. Yeung kaže da je premaz učinkovit i do 90 dana te da omogućuje trajnu zaštitu i površinsku dezinfekciju od mikrobnih onečišćenja. Proizvod je namijenjen upotrebi na različitim površinama, uključujući metale, beton, drvo, staklo, plastiku, kao i tkanine, kožu i tekstil, pri čemu se ne mijenja izgled materijala na kojem se koristi. 

U skladu s tehničkim standardima o dezinfekciji koje je objavila Nacionalna zdravstvena komisija u kontinentalnoj Kini, dokazano je da supstanca nije toksična, da je sigurna za kožu i životnu sredinu, pa se može koristiti i u sredstvima za dezinfekciju ruku, u bojama i premazima, filterima za pročišćavanje zraka i vode te u izradi zaštitne odjeće i hirurških maski.

U nastojanju da globalno doprinesu borbi protiv epidemije bolesti COVID-19, naučnici sa HKUST-a, u saradnji sa svojim industrijskim partnerom Chiaphua Industries Limitedom (CIL), nanijeli su pametni premaz na površine u više od 70 domova za starije osobe, vrtiće te osnovne i srednje škole. Isprobali su ga i u trgovačkim centrima, školskim autobusima, crkvama i sportskim dvoranama.

Milioni nanokapsula

“Ova supstanca može se raspršiti po javnim površinama, poput rukohvata i lifta. Ta mjesta često se dodiruju, što omogućuje brzo prenošenje virusa”, rekao je Joseph Kwan, jedan od glavnih istraživača sa HKUST-a.

Sprej je sastavljen od miliona nanokapsula s dezinfekcijskim sredstvima koja su učinkovita u inaktiviranju bakterija, virusa i spora čak i nakon što se osuše, kaže Kwan.

Dodaje da je efikasnost premaza MAP-1 povećana polimerima osjetljivim na toplotu, koji se raspadaju u dodiru s ljudskom kožom te oslobađaju dezinfekcijsko sredstvo, za razliku od uobičajenih sredstava za dezinfekciju, poput alkohola i izbjeljivača.

Nakon kliničkih ispitivanja proizvod je odobren za službenu i masovnu upotrebu u februaru.

Izvor: Agencije