Potražnja za testovima nadmašuje kapacitete farmaceuta

Korona virus
Schwann kaže da nema dovoljno kapaciteta, a stopa pojavnosti rapidno se povisuje (EPA)

Farmaceutske tvrtke ne mogu proizvesti dovoljno dijagnostičkih setova za otkrivanje korona virusa da bi se ispoštovale preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WTO) za široko testiranje građana, rekao je izvršni direktor Rochea Severin Schwann.

Kaže da bi samo visokorizični pacijenti i oni koji pokazuju znakove i simptome novog korona virusa trebali biti testirani jer su sadašnji kapaciteti ograničeni, pa nije moguće testirati sve, rekao je on tijekom brifinga koji je organizirao Međunarodni savez farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA), kako je prenio The New York Times od agencije Reuters.

“Jednostavno, nema dovoljno kapaciteta, a, kako smo svi svjesni, stopa pojavnosti rapidno se povisuje”, kazao je Schwann, prenosi Hina.

‘Kina nije zaboravila pomoć EU-a’

U međuvremenu je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, nakon razgovora s kineskim premijerom Li Keqiangom, zahvalila Kini na podršci.

Li je u telefonskom razgovoru rekao da Kina stoji uz Europu i podupire njezinu borbu protiv epidemije te da će olakšati nabavku medicinske opreme Europi kroz komercijalne kanale, prenijela je agencija Xinhua.

Von der Leyen je kazala kako su se ona i Li složili da je “borba protiv korona virusa globalna i da moramo poduprijeti jedni druge u vrijeme potrebe”.

Predsjednica Komisije rekla je da Kina nije zaboravila na pomoć EU-a u siječnju, kada je ta azijska država bila središte širenja zaraze, a da je sada Europa središte pandemije, pa joj je potrebna sva oprema.

Izvor: Agencije