Video: Virgin Hyperloop obavio prvi test sa stvarnim putnicima


[Virgin Hyperloop/Reuters]

Virgin Hyperloop britankog milijardera Richarda Bransona obavio je prvu putničku vožnju na sistemu superbrze levitirajuće kapsule, saopćeno je iz kompanije.

Ovo predstavlja ključni sigurnosni test za tehnologiju koja bi mogla promijeniti transport ljudi i robe u budućnosti, prenosi Reuters.

Na objavljenom snimku vide se rukovodioci Virgin Hyperloopa Josh Giegel, glavni tehnološki direktor, i Sara Luchian, direktorica odjela putničkog iskustva, kako sjede u kapsuli koja je projurila kroz vakuumsku cijev brzinom od 172 kilometra na sat na DevLoop poligonu kompanije u Las Vegasu.

Od New Yorka do Washingtona za 30 minuta

U hyperloop sistemu, koji koristi magnetnu levitaciju kako bi se obezbijedilo gotovo bešumno putovanje, put od New Yorka do Washingtona trajao bi samo 30 minuta.

To bi bilo duplo brže od komercijalnog leta avionom te četiri puta brže od putovanja brzim vozom.

Virgin Hyperloop prethodno je u Nevadi proveo 400 testova bez putnika.

Kompanija želi završiti sa sigurnosnim certificiranjem do 2025. godine te planira početak komercijalnog poslovanja do 2030. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Holandski naučnici nastoje utvrdili može li mreža super brzih vozova postati alternativa kratkim letovima u Evropi. Takozvana Hyperloop tehnologija predviđa da posebni vlakovi velikim brzinama putuju kroz cijevi u kojima je vakuum. Ipak neki stručnjaci za transport tvrde da je realnije rješenje da se unaprijede postojeće tehnologije. 

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO