FaceApp zaradio milion dolara za deset dana

Pohrlili tako ljudi postarati svoja lica te ih izložiti po fejsbučkim i drugim tarabama pa uzajamno raspravljati o tome kako kome pristaje starački izgled (Screenshot)

Aplikacija za modificiranje selfija FaceApp, koja između ostalog ima funkciju da „ostari“ osobu na fotografiji, zaradila je milion američkih dolara za samo deset dana, prenose agencije pozivajući se na američki magazin Forbes.

Prihodi su ostvareni uprkos upozorenjima američkih političara i njihovim apelima građanima da ne koriste ovu aplikaciju proizvedenu u Rusiji.

Aplikacija, koja koristi vještačku inteligenciju (AI) koju je osmislila ruska kompanija Wireless Lab, proširila se kao virus prošle sedmice nakon gotovo tri godine postojanja, prenosi Russia Today.

Međutim, dok su korisnici društvenih mreža, uključujući i mnoge poznate ličnosti, počeli dijeliti svoje fotografije izmijenjene uz pomoć filtera za postaravanje, američki senator iz redova demokrata Chuck Schumer založio se za to da FBI pokrene zvaničnu istragu o aplikaciji zbog navodnih rizika po nacionalnu sigurnost i privatnost.

Čitava hajka je, međutim, omogućila FaceAppu da zaradi više novca, piše Forbes pozivajući se na globalnog provajdera podataka o mobilnom tržištu App Annie.

Naime, podaci te kompanije su pokazali kako je od 9. do 19. jula aplikacija zaradila milion dolara, što je skoro 10 posto od njenih dosadašnjih ukupnih prihoda, te kako je preuzeta 6,5 miliona puta.

Apple protiv Androida

Iako je broj Appleovog korisnika koji su preuzimali aplikaciju bio upola manji od korisnika Androida (dva miliona u odnosu na 4,5 miliona), oni su najviše doprinijeli najnovijem prihodu kompanije.

Naime, filteri u aplikaciji su zapravo besplatni, ali korisnici moraju platiti kako bi se otarasili reklama i vodenog žiga na svojim fotografijama i kako bi dobili pristup dodatnim filterima.

Osnivač kompanije koja stoji iza aplikacije, Jaroslav Gončarov, odbio je komentirati izvještaj Forbesa.

Programeri aplikacije su prošle sedmice reagirali na zabrinutost u pogledu privatnosti, uvjeravajući javnost kako se većina operacija uređivanja fotografija obrađuje preko „clouda“ i kako aplikacija nema pristup nikakvim podacima koji bi mogli identificirati osobu.

U saopćenju kompanije se dodaje kako ona ne „prodaje niti dijeli bilo kakve podatke korisnika sa trećim licima“ niti da prenosi podatke svojih korisnika u Rusiju.

Izvor: Agencije