Sojuz se uspješno prizemljio u Kazahstanu

Tročlana posada provela je sedam mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici (EPA)

Svemirski brod Sojuz MS-11 s tri člana posade prizemljio se danas u Kazahstanu, objavio je kontrolni centar ruske kosmičke misije.

Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin izjavio je da je posada, koja je boravila u ekspediciji na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ispunila svoje zadatke.

Tročlanu posadu Sojuza činili su Rus Oleg Kononjenko, astronautkinja NASA-e Amerikanka Anne McClain, i Kanađanin David Saint-Jacques, prenio je Tanjug.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici proveli su sedam mjeseci.

Prvo putovanje od oktobarskog kvara

Raketa Sojuz ruske proizvodnje, sa svemirskim brodom i tročlanom posadom nove ekspedicije, lansirana je u orbitu 3. decembra 2018, čime je počelo prvo putovanje s posadom na MSS otkad je u oktobru takva misija propala zbog problema s funkcioniranjem rakete.

Raketa Sojuz FG s astronautom NASA-e Nickom Hagueom i ruskim astronautom Aleksejem Ovčinjinim počela je padati dvije minute nakon polijetanja 11. oktobra, pri čemu se aktivirao automatski sistem za spašavanje, koji je kapsulu s astronautima lansirao nazad ka Zemlji.

Ruska istraga zaključila je da je uzrok pada rakete bio kvar senzora, koji je bio oštećen tokom završnog sklapanja rakete.

Izvor: Agencije