Apple objavio dugo očekivanu streaming platformu

Događaju su prisutvovale brojne poznate ličnosti uključujući Stevena Spielberga, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon i Steva Carella (Reuters)

Apple je objavio da uvodi novi streaming servis, Apple TV Plus, koji će imati originalne serije i filmove i mogao bi da konkuriše Netflixu, Amazonu i kablovskoj televiziji. 

Kompanija je ovo objavila u svom sjedištu u Cupertinu u Californiji na događaju kojem su prisutvovale brojne poznate ličnosti uključujući Stevena Spielberga, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon i Steva Carella. 

Iphone je dugo bio Appleov glavni proizvod i glavni za priliv novca ali je njegova prodaja počela da opada. Kompanija se okrenula digitalnim pretplatama u nastojanju da ostvari novi rast, prenosi agencija AP. 

Apple News Plus, Apple Card, …

Apple je također predstavio detalje o novom servisu pretplata za vijesti, Apple News Plus i novu kreditnu karticu. 

Pretplata za servis vijesti će koštati deset dolara mjesečno i uključuje oko tristo časopisa i jedan broj vodećih dnevnih listova kao što su Wall Street Journal i Los Angeles Times. Apple je naveo da oglašivači neće pratiti korisnike u okviru te aplikacije što ga razlikuje od Facebooka i Googla, druge dvije velike online platforme za vijesti.

Također je objavljeno da se pokreće kreditna kartica Mastercard nazvana Apple Card.

Međutim najveća vijest je njegov novi video servis.

Ideja Stevea Jobsa

Apple je saopštio i da će njihova aplikacija Apple TV obuhvatiti i različite streaming usluge i tradicionalne kablovske pretplate. 

Appleova nova video usluga će, kako se očekuje, imati originalne televizijske emisije i filmove koji će koštaju, prema izvještajima, više od milijardu dolara, što je daleko manje nego što Netflix i HBO potroše svake godine. 

Proizvodnja popularnih televizijskih emisija i filmova koji mogu da se gledaju na svakom uređaju pretvorilo je Netflix u silu u Silikonskoj dolini i u Hollywoodu. 

Apple je ipak ostao usredsređen na proizvodnju posebnih uređaja, iPhonea, iPada, kompjutera i njegovog  Apple TV streaming uređaja za televizije. 

Suosnivač Applea Steve Jobs počeo je da se bavi idejom izgradnje moćnog televizijskog poslovanja ali nije uspio prije svoje smrti 2011. godine. Njegovom nasljedniku generalnom direktoru Applea Timu Cooku trebalo je gotovo osam godina da pripremi taj program koji će kompanija sada pokušati da sprovede.

Velika konkurencija

Neki analitičari smatraju da je Apple ušao u igru streaminga i pravljenja sopstvenog sadržaja jako kasno i da je Netflix postao mjerilo kako stvoriti i distribuirati sadržaje. Netflix je privukao 139 miliona pretplatnika širom svieta. 

Apple će imati i druge velike konkurente. Amazon je također postao snažan u streamingu video sadražaja a Walt Disney kompanija pokreće svoj servis ove godine.

U okviru napora da brzo krene u ovom poslu, Apple je zaposlio dvojicu dugogodišnjih direktora Sony televizije Jamiea Erlichta i Zacka Van Amburga 2017. Njih dvojica su uključili zvijezde kao što su Steven Spielberg, Ron Howard i Sofija Coppola koji su se danas obratili preko videa.

Izvor: Agencije