Video: Prizemljenje Starlinera nakon neuspješne misije na ISS


[NASA via Storyful]

Američka svemirska kapsula Boeing Starliner prizemljila se u nedjelju u pustinji američke savezne države Novi Meksiko, objavila je kompanija koja je letjelicu vratila na Zemlju nakon što je softverska pogreška onemogućila njeno pristajanje na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). 

Starliner je bio lansiran u petak bez posade iz Cape Canaverala na Floridi, ali nakon razdvajanja rakete dogodio se informatički kvar u uređaju za mjerenje vremena i zbog te anomalije letjelica je imala drugačije vrijeme od stvarnog vremena, piše Reuters, prenosi Hina.

Boeingovi inženjeri tada su je postavili u novu orbitu kako bi je u roku od 48 sati vratili na Zemlju, na lokaciju White Sands u Novom Meksiku na zapadu Sjedinjenih Američkih Država. 

Prvi pokušaj lansiranja Starlinera

Kapsula je sletjela u 7:58 po lokalnom vremenu u White Sands nakon 48 turbulentnih sati.

Snimke koje je prenijela američka svemirska agencija NASA pokazuju povratak kapsule na Zemlju, noću, nakon prizemljenja usporenog uz pomoć tri velika padobrana, piše agencija France presse.

Tri velika padobrana otvorila su se na 1.600 metara od Zemlje nakon što su pretrpjela intenzivnu vrućinu izazvanu silovitim ponovnim prolaskom kroz atmosferu, brzinom 25 puta većom od zvuka. 

To je bio prvi pokušaj lansiranja Starlinera, ovaj put posade, ali dizajnirana je za prevoz do sedmero astronauta i namijenjena prevozu NASA-inih astronauta na ISS od 2020. godine.

Drugo prevozno sredstvo do ISS-a je konkurentska letjelica SpaceX-a, Crew Dragon koja je u martu izvela uspješno testno lansiranje.

Izvor: Agencije