Malaysia Airlines će pratiti avione iz svemira

Nova mreža satelita za praćenje trebala bi biti završena u 2018. godini. (EPA)

Malaysia Airlines, čiji je avion sa 239 putnika nestao prije tri godine, postala je prva aviokompanija koja je potpisala dogovor o praćenju letova iz svemira.

Prema dogovoru sklopljenom sa kompanijama Aireon i FlightAware, novi sistem će omogućiti praćenje letova po cijelom svijetu pa čak i udaljenim polarnim regionima i najudaljenijim okeanima, navodi se u izjavi za medije kompanije Aireon koja se bavi praćenjem zračnog saobraćaja iz svemira, javlja Bloomberg.

Aireonova nova mreža satelita, koju postavlja zajedno sa kompanijom Iridium Communications, trebala biti završena u 2018. godini.

Tehnologija praćenja već postoji

Avioni na većini međunarodnih letova koriste tehnologiju ADS-B za slanje svoje lokacije, a signal se može pratiti sa kopna ili svemira – američka Savezna uprava za avijaciju već ima postavljene kopnene sisteme praćenja za ADS-B.

„Praćenje letova u stvarnom vremenu već je dugo vremena cilj avijacijske zajednice,“ rekao je glavni operativni direktor Malaysia Airlinesa.

„Ponosni smo što smo prva aviokompanija koja primjenjuje ovo rješenje.“

Misteriozni nestanak MH370

Avion na letu MH370 krenuo je 8. marta 2014. godine iz Kuala Lumpura prema Pekingu. Okrenuo se, letio nazad preko Malezije te se zatim uputio prema udaljenim krajevima južnog Indijskog okeana.

Iako su krhotine pronađene, sama olupina, i pored višegodišnje potrage, nikad nije.

Da li bi novi Aireonov sistem praćenja pomogao u pronalaženju aviona na ovom letu, nije u potpunosti jasno, zaključuje Bloomberg.

Na kobnom letu MH370 transmiter lokacije aviona je ugašen, vjerovatno namjerno, te avion ne bi bio vidljiv na satelitskoj mreži.

Izvor: Agencije