Koji bi avion pobijedio u borbi – F-35 ili Su-35?

Stariji borbeni avioni, kao što je Su-35, u bliskoj borbi moći će uništiti F-35, tvrde stručnjaci (Reuters)

Suradnik Instituta Royal United Services u Velikoj Britaniji Justin Bronk tvrdi da američki lovac F-35 nikada neće moći u duelu svladati ruski Su-35.

“Američki lovac F-35, projekt na koji SAD troše 1.000 milijardi dolara, ima nedostatke zbog kojih nikada neće moći u borbi svladati Su-35, čak ni za milijun godina”, upozorava Bronk.

U ranijim fazama projektiranja, podsjeća, stručnjaci su isticali da F-35 po sposobnosti vođenja zračne bitke zaostaje čak i za F-16, koga bi trebao zamijeniti.

Kasnije su neki nedostaci uklonjeni, nastavlja, ali kod F-35 naglasak je više na smanjenoj uočljivosti aviona, dok je manje pažnje posvećeno borbenim karakteristikama.

Ruski avion manevarski sposobniji

“Upravo iz tog razloga stariji borbeni avioni, kao što je Su-35, u bliskoj borbi moći će uništiti F-35”, piše Bronk za Business Insider.

Su-35 ima pozitivan odnos između potiska i težine pri borbenom opterećenju, a to znači da znatno efikasnije od F-35 može povećavati brzinu, čak i pri vertikalnom letu.

Pri tome je Su-35 znatno manevarski sposobniji, navodi Bronk u svom tekstu.

“F-35, također, ima pozitivan odnos između potiska i težine, ali nije do kraja jasno hoće li to biti od koristi ovom lovcu za borbenu sposobnost”, zaključuje Bronk.

Izvor: Agencije