Video: Prvi let najveće letjelice na svijetu

Letjelica oblika cepelina i ispunjena helijem, za koju se smatra kako je najveća na svijetu, poletjela je prvi put u srijedu, što je bio kratak, ali historijski izlet iznad zračne baze u centralnoj Engleskoj, prenosi AP.

Uz pomoć glasnih motora, 92-metarski Airlander 10 polako je poletio iz zračne baze Cardington, 73 kilometra sjeverno od Londona.

Hibrid cepelina, helikoptera i aviona, u zraku može ostati danima, a zbog svog „bujnog“ prednjeg kraja dobio je nezavidan nadimak – „leteća zadnjica“.

Manje troši, više nosi

Tokom jučerašnjeg probnog leta, pred stotinama lokalnih žitelja, Airlander je napravio jedan krug, a potom sletio. On je napravljen da troši daleko manje goriva od aviona, a istovremeno može nositi teži teret od konvencionalnih zračnih teretnjaka.

Kompanija koja stoji iza njega, Hybrid Air Vehicles, navodi kako se Airlander može popeti na visinu od 4.900 metara, ići brzinom od 148 kilometara na sat i biti u zraku do dvije sedmice.

Izvor: Agencije


Povezane

U Velikoj Britaniji je predstavljena jedna od najvećih letjelica ikad. Hibridni leteći brod ima karakteristike i aviona i helikoptera, što mu daje mogućnost da sleti na gotovo svaku površinu na planeti.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO