Zuckerberg samoljepljivom trakom protiv hakera

Fotografija je objavljena kako bi se proslavila činjenica da je Instagram dostigao cifru od 500 miliona korisnika (Facebook)

Nedavno objavljena fotografija Marka Zuckerberga, osnivača najveće društvene mreže na internetu Facebooka, izazvala je salvu reakcija, jer pokazuje kako je samoljepljivom trakom prekrio kameru i mikrofon na svome računaru MacBook Pro.

Da li je u pitanju nepovjerenje ili sujeta, mnogi nagađaju.

Fotografija je objavljena kako bi se proslavila činjenica kako je Instagram dostigao cifru od 500 miliona korisnika.

Iz Facebooka još nisu komentirali ovu činjenicu, a ranije je direktor američkog Federalnog istražnog biroa James Comey kazao kako je također prekrio kameru na svome laptopu kako bi spriječio hakere da ga špijuniraju.

Hakerski napadi

Svjetski mediji i agencije podsjećaju kako dokumenti koje je objavio bivši uposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden pokazuju kako su špijunske agencije iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije presretale videokomunikacije i razmjenu sadržaja preko kamera na računarima miliona korisnika servisa Yahooa iz cijelog svijeta od 2008. do 2010. godine.

Hakeri “napadaju” kamere na računarima tako što šalju viruse, odnosno programe kojima oni, ukoliko ih vlasnik računara pokrene, dobijaju daljinsku kontrolu nad tim kompjuterom i kamerom.

Izvor: Agencije