Divovski vulkan promijenio izgled Marsa

Obim Marsa je osam puta manji od Zemljinog (AP)

Prije više od tri milijarde godina površina Marsa se okrenula oko svoje jezgre pomaknuvši rijeke, ledene kape i vulkane, čime se mogu rasvijetliti neke velike tajne Crvenog planeta, prenose agencije navode stručnjaka.

„Da se takav zaokret dogodi na Zemlji Pariz bi se našao u polarnom krugu“, rekao je za AFP Sylvain Bouley, geomorfolog na Univerzitetu Južni Pariz i jedan od autora studije.

Za taj veliki pomak od 20 do 25 stepeni odgovorna je divovska vulkanska kupola Tharsis, koja je više od 10.000 puta veća od najvećeg vulkana na Zemlji (Mauna Loa na Havajima), velika gotovo kao Francuska.

A obim Marsa je osam puta manji od Zemljinog.

Slično bilo i na Zemlji

Kako se navodi u studiji, svojom neobičnom masom vulkanska kupola je izazvala vrtnju površinskih omotača Marsa (kore i plašta) oko njegove jezgre, što je kao da okrenemo plod marelice oko njene košpice.

„Taj se fenomen protegnuo kroz desetke miliona godina“, dodao je Bouley.

„Mislimo da se slično dogodilo i na Zemlji, ali to još treba dokazati.“

Izvor: Agencije


Povezane

Tri astronauta jutros su se vratila s najduže američke misije u Međunarodnoj svemirskoj stanici, gdje su boravili 340 dana. Predviđen je medicinski i naučni pregled kojim će se utvrditi kako je boravak u svemiru utjecao na njihova tijela. Fizičko i psihičko zdravlje američkog astronauta biće pomno ispitano, jer NASA u narednih 20 godina planira poslati […]

Published On 02 Mar 2016

Astronauti koji se prijave bit će izabrani sredinom 2017. godine, a onda će biti određeni za let na jednoj od četiri misije.

Published On 22 Dec 2015

Znanstvenici NASA-e tvrde da znaju zašto je Mars, kojim su nekada davno tekle rijeke, sada suh.Atmosferu Crvene planete su uništile solarne oluje prije nekoliko milijardi godina.  

Published On 06 Nov 2015
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO