Stotine Južnokorejaca tužile Samsung

Advokat Ko je kazao da korisnici traže nadoknadu zbog obične štete koju su pretrpjeli (AP)
Advokat Ko je kazao da korisnici traže nadoknadu zbog obične štete koju su pretrpjeli (AP)

Više od 500 vlasnika telefona Note 7 tužilo je kompaniju Samsung u Južnoj Koreji zbog kvara na aparatu uslijed kojeg se uređaj pregrijavao i zapalio u nekoliko slučajeva.

Advokat Peter Young-Yeel Ko rekao je da 527 osoba traži nadoknadu od Samsunga zbog troškova koje su imali kada su se vraćali u radnje da zamijene telefone, zbog izgubljenog vremena dok su prebacivali podatke i zbog psihološke štete nastale korištenjem opasnog proizvoda.

Jedan podnosilac tužbe tvrdi da je izgubio hiljade slika s porodičnog odmora, a drugi se vozio osam sati do radnje da bi vratio telefon.

Traže inicijalnu nadoknadu od 500.000 vona (442 dolara) po osobi, a kasnije bi mogli tražiti i više, prenosi Srna agenciju AP.

Povučen s tržišta

“Mi ne podnosimo tužbu radi kaznene odštete od nekoliko stotina miliona dolara, kao što se radi u SAD-u. Tražimo nadoknadu zbog obične štete koju su pretrpjeli korisnici”, rekao je Ko novinarima ispred Centralnog okružnog suda u Seulu.

Telefon Galaxy Note 7 dva puta je povučen s tržišta zbog problema s pregrijavanjem i zapaljivanjem, a Samsung je odlučio da ga potpuno povuče iz upotrebe i obustavi proizvodnju.

Kompanija je kupcima tog uređaja ponudila bilo koji drugi Samsungov telefon uz plaćanje razlike u cijeni ili potpun povrat novca.

Samsung je pripremio i program unapređenja za kupce Notea 7, koji sada mogu dobiti Galaxy S7, a potom ga zamijeniti za S8 ili Note 8 uz plaćanje polovine cijene tog uređaja kada se pojave na tržištu i vraćanje zamjenskog aparata.

Izvor: Agencije


Povezane

Spora zamjena spornih Samsungovih telefona u Južnoj Koreji primorala je kompaniju da odgodi predstavljanje novih modela. Potez koji sa sobom nosi trošak od više milijardi dolara. Detaljnije o novim prilikama na tržištu pametnih telefona, donosi naš reporter Harry Fawcett.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO