Klasični fotoaparati se vraćaju u modu

Dominacija pametnih telefona i digitalne tehnologije na tržištu najveću štetu je nanijela tradicionalnim fotoaparatima.

Međutim, u jugoistočnoj Aziji raste interes za pred-digitalnu eru i mnogi ponovo otkrivaju umjetnost razvijanja filmova, javlja Sarah Clarke, novinarka Al Jazeere.

Iza blještećih svjetala modernog predgrađa skriva se raritetna radnja. U njoj nema pametnih telefona. Umjesto njih, posvuda su tradicionalni fotoaparati.  

David Chan, stručnjak za kamere, rekao je: “Oni su vječni i nezamjenjivi”.

David Chan otvorio je prvu takvu prodavnicu prije 45 godina i od tada svjedočio dramatičnim promjenama na tržištu. 

Posljednjih godina njim gospodare digitalni aparati i pametni telefoni. Ali, vlasnik kaže da se ponovno vraća interes za stare fotoaparate i razvijanje filma.

“Novi iPhone i novi aparati su drugačija kultura. Poput instant nudli. Prokuhate ih i možete jesti. Ali ih ne možete ni uporediti sa domaćom kuhinjom”, ocijenio je Chan. 

Tržište aparata

Lai Chun Fai počeo je snimati digitalnom tehnikom, ali ga sada interesira samo razvijanje filma. Ne samo da skuplja raritete, već i trguje njima na rastućem tržištu starih fotoaparata.

On je rekao: “Klasični fotoaparati imaju tako dugu historiju i svaki brend ima svoju osobnost. Svi su različitog dizajna”.

“Mlađe generacije mogu eksperimentirati sa prevaziđenim modelima, ali tržištem već odavno dominiraju pameti telefoni. Kina je bila motor njegovog razvoja, pa joj se, uprkos nedavnom padu prodaje, pripisuju zasluge za 30 posto rasta svjetskog tržišta”, javlja Clarke.  

I Apple se nada da će pomoću novog, poboljšanog uređaja zadržati udio na kineskom tržištu.

Kupci neće morati čekati dugo, jer će se nova generacija uređaja iPhone na policama trgovina širom svijeta naći za nekoliko mjeseci.

Izvor: Al Jazeera