Roskosmos razvija višekratnu raketu

Rad na konstruktorskom dijelu počet će 2021. godine, dok rad na tehničkim detaljima treba početi 2019. (Getty Images)

Ruska svemirska agencija “Roskosmos” planira napraviti raketu koja će se nakon slanja satelita u orbitu vraćati na kosmodrom odakle je i lansirana, piše list Izvestija, prenosi Srna.

U pitanju je krstareća faza rakete, odnosno njezin najskuplji dio, dok će drugi dio, kao i ranije, biti za jednokratnu upotrebu.

Kako navodi ruski list, u projektu Federalnog svemirskog programa za razdoblje od 2016. do 2025. godine, koji je poslan na odobrenje u nadležno ministarstvo, predviđeno je stvaranje “kosmičko-raketnog kompleksa s višekratnim raketnim nosačem lake klase na kosmodromu Vostočni”.

Pretpostavlja se da će stvaranje prve faze rakete za višekratnu upotrebu do 2025. godine koštati 12,5 milijardi rubalja (166,9 milijuna eura), prenosi Srna.

Neuspješni pokušaji korporacije SpaceX

Rad na konstruktorskom dijelu pod šifrom LEK-VRB počet će 2021. godine, dok rad na tehničkim detaljima, prema planu, treba početi 2019. godine, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi, prvi stepen rakete je najskuplji dio u proizvodnji. Cijena njenog motora iznosi od deset do sedamdeset miliona dolara.

Ovim se objašnjavaju pokušaji korporacije “SpaceX” da stvori prvi stepen koji se vraća na zemlju za raketu “Falcon 9R”, za sada neuspješno.

Izvor: Agencije