Produžena misija sonde Rosetta

Predviđa se da će ESA Rosettu do septembra 2016. spustiti na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko koju trenutno prati na njenoj svemirskoj odiseji (EPA)

Europska svemirska agencija (ESA) saopćila je danas kako je historijska misija sonde Rosetta produžena na još devet mjeseci.

„Avantura se nastavlja“, istakla je ESA, navodeći da će misija, koja se prvobitno trebala završiti u decembru ove godine, trajati do kraja septembra 2016. godine, prenose agencije.

Predviđa se da će ESA tada Rosettu spustiti na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko koju trenutno prati na njenoj svemirskoj odiseji.

Ukoliko se to desi, letjelica koja je u svemir odaslana 2004. godine, pridružit će se maloj laboratoriji Philae koja se na 67P nalazi od novembra prošle godine, a nedavno se probudila iz hibernacije da bi nastavila rad na istraživanju komete.

Duga šetnja

Kako prenosi agencija AFP, Rosetta i Philae će imati „prvoklasni“ pregled situacije 13. augusta, kada 67P bude dospjela u perihel, odnosno u svoju najbližu tačku od Sunca.

Kometa će zatim skrenuti nazad, duboko u svemir i započeti novu, šest i po godina dugu šetnju oko naše zvijezde.

Matt Taylor, jedan od naučnika u okviru misije Rosetta, oduševljen je produžetkom misije.

„To je fantastična vijest. Moći ćemo pratiti opadanje aktivnosti komete kako se bude ponovo udaljavala od Sunca. Imat ćemo i priliku da se približimo kometi i prikupimo još jedinstvenih podataka“, naveo je on.

„Uspoređivanjem podataka, dobijenih ‘prije i posle’, imat ćemo mnogo bolju sliku o evoluciji komete“, dodao je Taylor.

Od kraja septembra 2016. godine, kada će se kometa ponovo početi udaljavati od Sunca, više neće biti dovoljno sunčeve energije da efikasno napaja Rosettine instrumente, navodi se u saopćenju ESA-e.

Jedinstveni snimci

„Letjelica će tada najvjerovatnije biti spuštena na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko“, ističu u ESA-i, uz napomenu da treba još puno toga provjeriti prije nego što taj scenarij bude definitivno potvrđen.

Želja ESA-e je da se Rosetta blizu tri mjeseca lagano spušta na kometu kako bi napravila jedinstvene snimke u gro-planu njene površine.

„Morat ćemo najprije vidjeti u kakvom će stanju biti letjelica nakon perihela i kako napreduje njeno približavanje kometi, a kasnije ćemo morati pokušati utvrditi u koju bi tačku mogla sletjeti“, objasnio je menadžer misije, Patrick Martin.

Rosetta se danas nalazila na 294.739.926 kilometara od Zemlje i 207.880.198 kilometara od Sunca.

Od kako je lansirana sa svemirske baze Kuru, u Francuskoj Gvajani, Rozeta je prevalila 7,015 milijardi kilometara.

Izvor: Agencije