Rusi razotkrili američki špijunski program

Špijunske programe je otkrio Laboratorij Kaspersky (Getty Images)

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost osmislila je način kako špijunski software sakriti u hard diskove proizvođača Western Digital, Seagate, Toshiba i ostalih kompanija, što joj omogućuje prisluškivanje većine svjetskih kompjutera, tvrde naučnici i bivši operativci, javlja Hina.

Radi se o velikom broju špijunskih programa koje je otkrio Laboratorij Kaspersky, proizvođač sigurnosnih programa iz Moskve, koji je otkrio niz zapadnih operacija vezanih uz kibernetsku špijunažu.

Ta kompanija tvrdi da je u 30 zemalja otkrila osobne kompjutere koji su bili inficirani s jednim ili više špijunskih programa.

Različite mete

Najviše inficiranih kompjutera otkriveno je u Iranu, Rusiji, Pakistanu, Afganistanu, Kini, Maliju, Siriji, Jemenu i Alžiru.

Na meti su bile vladine i vojne institucije, telekomunikacijske kompanije, banke, kompanije za energetiku, nuklearni naučnici, mediji i islamski aktivisti.

Kaspersky odbija javno imenovati zemlju koja stoji iza te špijunske kampanje, ali tvrdi da je blisko povezana sa Stuxnetom, cyber-oružjem kojim je NSA napao iranska postrojenja za obogaćivanje uranija.

NSA je agencija zadužena za prikupljanje elektronskih obavještajnih podataka za Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije