Robot Kirobo se vratio iz svemira

Kirobo je na ICC-u pravio društvo astronautu Koichiju Wakatiju, prvom japanskom kapetanu na svemirskoj stanici (Reuters)

Kirobo, prvi humanoidni robot-astronaut, vratio se na Zemlju, nakon 18-mjesečnog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), saopćili su iz ovog naučnog programa.

Mali japanski robot se otisnuo u svemir u augustu 2013. godine i zajedno je s posadom ISS-a učestvovao u nizu eksperimenata s ciljem da se utvrdi potreba za “društvenim robotom” u situacijama dugotrajne izolacije.

Kirobo je dizajniran da održava konverzaciju na sasvim prirodan način, podjsetio je njegov tvorac, robotičar Tomotaka Takahashi, koji je na razvoju ovog projekta sarađivao s Univerzitetom u Tokiju, reklamnom agencijom Dentsu i automobilskom industrijom Toyota.

‘Veliki korak za robote’

Kirobo je na ICC-u pravio društvo astronautu Koichiju Wakatiju, koji je postao prvi japanski kapetan na svemirskoj stanici.

Na Zemlju se vratio u letjelici Dragon, koja je u vlasništvu kompanije Space X i služi za prevoz tereta na ICC.

Prije nego što je lansiran u svemir, 34 centimetara “visok” robot dao je izjavu za novinare, u kojoj je napomenuo da će to bili “mali korak za njega, a veliki za robote”.

Izvor: Agencije