Nakon Microsofta, dogovorena saradnja Yahooa i Googlea

Saradnja je počela 1. oktobra i trajat će do kraja 2018. godine (Reuters)

Nakon još jednog razočaravajućeg tromjesečja, Yahoo je objavio sklapanje trogodišnjeg partnerstva s kompanijom Google na polju pretrage i reklamiranja.

Kao dio ovog sporazuma, Google će obezbjeđivati reklame u pretrazi te će biti dužan platiti Yahoou procenat zarade od ovih reklama.

Saradnja je počela 1. oktobra i trajat će do kraja 2018. godine.

Yahoo je dužan odabrati koje će sve upite za pretragu slati Googleu, dok će Google obezbijediti reklame, algoritmičke pretrage i servise za pretragu fotografija na mobilnim i desktop uređajima.

Yahoo ne mora ispuniti nikakav minimum kada su upiti za pretragu u pitanju, vjerovatno zato što je partner i s Microsoftom i njegovim Bing servisom za pretraživanje.

Iz Yahooa tvrde kako jedno partnerstvo nipošto neće utjecati na drugo.

Fleksibilnost u odlučivanju

“U oktobru je kompanija postigla dogovor s Googleom, koji će Yahoou omogućiti fleksibilnost u odlučivanju kada bude birao dobavljače rezultata pretraga i reklama. Google ponuda dopunjuje usluge pretrage koje pruža Microsoft, koji će i dalje ostati snažan partner, kao i sopstvene Yahoo tehnologije za pretragu i oglase”, saopćio je Yahoo.

Yahoo će sada prikazivati Bing i Google rezultate pretrage na svojim desktop i mobilnim aplikacijama.

Ako iz bilo kojeg razloga Microsoft želi prekinuti saradnju na ovom polju, može to uraditi.

Saradnja ove dvije kompanije traje od 2010. godine.

Nova saradnja će Yahoo alate za pretraživanje znatno poboljšati i učiniti još jačim, a partnerstvo će možda vratiti “na noge” pionira interneta.

Izvor: Agencije