Evakuacija zbog uzbune na Svemirskoj stanici

Američka svemirska agencija je saopćila je da bi ova uzbuna mogla biti i lažna (AP)

Dio astronauta Međunarodne svemirske stanice evakuirano je nakon uzbune za moguće curenje amonijaka u laboratoriji, navodi NASA.

Američka svemirska agencija saopćila je da bi ova uzbuna mogla biti i lažna.

Iniženjeri i astronauti NASA-e i Evropske svemirske agencije napustili su američki sektor orbitalne stanice i premjestili se u ruski dio.

Ruska svemirska agencija saopćila je da je uzrok uzbune bilo curenje toksičkog amonijaka, ali je Rob Navias iz NASA-e rekao da ne postoje precizni podaci da se radi o curenju.

Povratak u američki sektor

“Sve smo više uvjereni da je ovo lažna uzbuna, što je sjajna vijest”, kazao je Jim Kelly, astronaut u kontrolnoj misiji u Houstonu.

Kelly je rekao posadi na stanici da Houston razmatra situaciju kako bi utvrdili da li se tri člana mogu vratiti u američki sektor stanice.

Amonijak se koristi na sistemima za hlađenje i grijanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Izvor: Agencije


Povezane

Protekla godina bila je prepuna događaja vezanih za istraživanje svemira.Od eksplozije Virginove testne svemirske letjelice, pa do prvog spuštanja jedne svemirske letjelice na kometu.Kako najavljuju eksperti, ni godina koja je pred nama neće proći bez uzbuđenja.Nakon 9-godišnjeg putovanja svemirom, očekuje se da će se NASA-ina letjelica ‘Novi horizont’ u julu ove godine približiti Plutonu više […]

Published On 04 Jan 2015

Metan na Marsu pokreće pitanje postojanja nekadašnjih ili sadašnjih prostih oblika života na Crvenom planetu.

Published On 17 Dec 2014
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO