Pametni telefon sa samouništenjem

Telefon je namijenjen sigurnosnim agencijama (Al Jazeera)

Američki proizvođač aviona Boeing udružio je snage sa kanadskom kompanijom Blackberry na proizvodnji samouništavajućeg Boeing Black telefona, namijenjenog sigurnosnim agencijama.

Visoko osiguran smartphone do sada je bio poznat ljubiteljima filmskog serijala ”Nemoguća misija”.

Dvije kompanije, prva specijalizirana za proizvodnju pametnih telefona, a druga za oblast aeronautike, objelodanile su to partnerstvo tokom objavljivanja poslovnih rezultata ostvarenih u trećem tromjesečju 2015. godine.

Za sada, međutim, nije objavljeno kada će se uređaj naći na tržištu, niti njegova cijena.

“Sa zadovoljstvom objavljujemo da Boeing u saradnji s Blackberryjem razvija sigurno mobilno rješenje za Android uređaje koji koriste našu BES 12 platformu”, izjavio je na konferenciji za štampu generalni direktor Blackberryja John Chen, dodavši da je to sve što mu je dopušteno da kaže.

BlackBerry Enterprise Service, ili BES 12, omogućit će klijentima da upravljaju i osiguravaju ne samo BlackBerry uređaje na internim mrežama, već i one na konkurentskim operativnim sistemima, poput Googleovog i Appleovog.

Nemogućnost servisiranja

Radi se o telefonu koji ima sposobnost samouništenja i prije svega bi trebalo da bude namijenjen zaposlenima u sektoru odbrane i unutrašnje sigurnosti.

Uređaj, koji radi na Android softveru, šifrirao bi pozive, i uništio sve podatke koji se na njemu nalaze, ukoliko se sa njim neovlašteno rukuje.

Telefon neće imati nijedan dio koji se može servisirati i svaki pokušaj “servisiranja ili zamjene dijelova uništit će proizvod”.

Specijalizirani portal Bloomberg.com otkriva da je dizajn telefona više klasičan, ali veoma impresivan.

Boeing Black ima ekran od 4,3 inča i rezolucije 960×540, kao i dvojezgreni procesor A9 od 1,2 gigahertza i bateriju od 1.590 mAh (mili amper sati), a 4G podrška omogućava velike performanse uređaja.

Izvor: Al Jazeera i agencije