SpaceX i NASA odgodili lansiranje Dragona

Odgoda će omogućiti inženjerima kompanije SpaceX i da prouče nedostatke koji su se pojavili pri lansiranju rakete Falcon 9 (NASA/Reuters)
Odgoda će omogućiti inženjerima kompanije SpaceX i da prouče nedostatke koji su se pojavili pri lansiranju rakete Falcon 9 (NASA/Reuters)

Lansiranje kapsule Dragon američke tvrtke SpaceX u petu misiju opskrbe Međunarodne svemirske postaje (ISS) odgođeno je za 6. siječnja, objavile su u četvrtak tvrtka SpaceX i američka svemirska agencija NASA.

Lansiranje je bilo planirano za petak, a odgoda će omogućiti inženjerima kompanije SpaceX da prouče nedostatke koji su se pojavili pri lansiranju rakete Falcon 9 u utorak, priopćeno je.

Odgoda će biti dobra i zato da se izbjegne pristajanje Dragona na ISS u vremenskom razdoblju koje nije pogodno za taj manevar, prenosi Hina. 

‘Kut beta’ priječi pristajanje kapsule

Tijekom deset dana kut svemirske postaje u odnosu na Sunce čini takozvani “kut beta” pri čemu je ona stalno izložena sunčevim zrakama.

U tom razdoblju termičke i operacijske sile priječe pristajanje Dragona na ISS, navodi NASA.

Lansiranje Dragona stoga je planirano za utorak 6. siječnja u 6 sati 18 po mjesnom vremenu iz zračne baze Cape Canaveral na Floridi.

Izvor: Agencije


Povezane

Metan na Marsu pokreće pitanje postojanja nekadašnjih ili sadašnjih prostih oblika života na Crvenom planetu.

17 Dec 2014
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO