Assange: Google radi za State Department

Knjiga 'Kada se Google susreo s WikiLeaksom' treba biti objavljena 1. decembra (AFP)

Osnivač Wikileaksa Julian Assange otkriva u svojoj knjizi, koja će biti objavljena 1. decembra, da internet pretraživač Google radi za američki State Department, objavili su mediji.

Assange navodi da je do tog zaključka došao nakon sastanka s predsjednikom Googlea Ericom Schmidtom i članom odbora Jaredom Cohenom 2011. godine, objavio je španski online list Publico.

Kako navodi u svojoj knjizi Kada se Google susreo s WikiLeaksom (When Google Met Wikileaks”, sastanku su, također, prisustvovali Lisa Shields i Scott Malcomson, za koje se ispostavilo da su diplomatski izaslanici Washingtona.

Assange u knjizi kaže da ga je posjetila grupa ljudi, od kojih su tri četvrtine bile većinom predstavnici američkog State Departmenta, a ostatak iz Googlea.

Pristup prepiskama korisnika

Google osigurava Federalnom istražnom birou i Centralnoj obavještajnoj agenciji neometan pristup prepiskama korisnika, kaže Assange.

“Pristup tim podacima može se osigurati bez odobrenja tužioca ili nekog suda”, navodi u svojoj knjizi.

Assange, osnivač internetske stranice WikiLeaks, na kojoj je 2010. godine objavio veliki broj poverljivih diplomatskih i vojnih dokumenata vlada širom svijeta, a najviše američkih, prije mjesec dana okarakterizirao je internet pretraživač Google kao privatnu američku Nacionalnu sigurnosnu agenciju.

Assange je to rekao na konferenciji za novinare organiziranoj povodom izlaska njegove knjige u Ambasadi Ekvadora u Londonu koji mu je prije dvije godine pružio azil.

Predsjednik Googlea Eric Schmidt istovremeno promovira svoju knjigu, gdje se ističe korist od “rata” između Applea i Googlea.

Izvor: Agencije