Podmornica mjeri debljinu arktičkog leda

Tim britanskih naučnika doputovao je na Antarktik kako bi, pomoću robotske podmornice, izmjerio debljinu sloja leda.

Njihov program dio je istraživanja polarnih regija i utjecaja klimatskih promjena.

Robotsku podmornicu, tešku 200 kilograma i dugu dva metra, dizajnirao je Okeanografski institut u Woods Holeu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon porinuća u ledenu vodu, pali se složeni softverski sistem podmornice. Većina okeanografskih instrumenata ispituje morsko dno, ali ovaj ima sonar okrenut prema površini.

Detaljno mapiranje

Kretanje podmornice kontrolira se daljinskim upravljačem sa ledolomca, što omogućava detaljno mapiranje područja ispod ledenog sloja.

“Kad gledamo sa površine, vidimo sve ove nabacane blokove leda. Ali, teško je vidjeti šta je ispod njih i koliko je sloj leda debeo. Razlog je to što je veoma teško bušiti led. Ali, sada imamo robotsku podmornicu, koja će se spustiti ispod i pomoći nam da napravimo dvodimenzionalnu mapu”, objašnjava Ted Maksym sa instituta u Woods Holeu.

Do sada je mapirano malo područje – površine otprilike 100 nogometnih terena, ali naučnici kažu da je ovo značajan korak u mnogo širem procesu istraživanja i mjerenja neophodnih za razumijevanje promjena na Antarktiku.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije