Facebook @ Work – dobar poslovni potez

Facebook želi ući u tržište poslovnih profila (Robert Scoble / Flickr)

Piše: Sead Fadilpašić

Društvena mreža sa naglaskom na poslovni aspekt naših života, LinkedIn, ima izuzetno dobar imidž u svijetu i nije ni čudo zašto Facebook – najveća društvena mreža sa 1,23 milijarde korisnika širom svijeta – širom otvorenih očiju gleda u njihovom pravcu.

Za Zuckerbergovu firmu je to tržište u kojem još uvijek ‘zvanično’ ne učestvuju, što bi američki milijarder vrlo rado volio promijeniti.

Mnoge firme koriste Facebookovu opciju „Grupe“ za grupnu komunikaciju među uposlenima i razmjenu dokumenata. Međutim, to je samo djelić mogućnosti koje LinkedIn kao profesionalna mreža pruža svojim korisnicima.

Spekulacije o kupovini, koje često isplove u medijima, „utopila“ je nedavno objavljena vijest da će Facebook uskoro pokrenuti zasebnu, paralelnu društvenu mrežu namijenjenu poslovnim ljudima i korištenju u radno vrijeme, nazvanu Facebook at Work.

Facebook na poslu

Ovu informaciju potvrdio je TechCrunchu neimenovani izvor iz Facebooka: „Želimo napraviti posao zabavnijim i efikasnijim tako što ćemo napraviti verziju Facebooka namijenjenu za korištenje na poslu“, kaže taj izvor.

„Dodirnut ćemo kôd na svim platformama (web, iOS, Android)“, dodaje izvor.

Fraza ‘Facebook na poslu’ uglavnom se koristi u kontekstu da ljudi gube svoje vrijeme i ne rade ono za šta su plaćeni. Uposlenici često kritikuju svoje radno mjesto ili nadređene na društvenim mrežama, nerijetko time oštećujući ugled firme i zbog čega ponekad taj dan završe sa radnom knjižicom u džepu.

„Iako može biti shvaćena kao distrakcija, postoji mogućnost da zabranom utječete na porast praćenja društvenih mreža putem mobilnih uređaja, tableta.”

Aida Dolić, direktorica firme za upravljanje ljudskim resursima iz Sarajeva, TCC, smatra da upotrebu društvenih mreža na radnom mjestu ne treba zabraniti, već regulisati određenim setom pravila.

„Kako je upotreba društvenih mreža najčešće korišten oblik komunikacije prema grupama, javnosti, ukoliko se vrše objave koje mogu narušiti ili čak samo neznatno negativno utjecati na brend kompanije, svakako da za isti trebaju biti propisana pravila za objavljivanje određenih informacija“, kaže Dolić.

„Naravno, objavljivanje može imati i svoju pozitivnu stranu ali teško je razgraničiti do koje mjere objave utiču na pozitivan ili negativan način“.

Facebook, kaže Dolić, iako često shvaćen kao distrakcija, može biti dobar za pospješivanje produktivnosti radnika i ne treba ga zabranjivati. Dodaje da bi zabrana samo povećala upotrebu mobilnih uređaja na radnom mjestu.

Distrakcija ili inspiracija

„Iako može biti shvaćena kao distrakcija, postoji mogućnost da zabranom utječete na porast praćenja društvenih mreža putem mobilnih uređaja, tableta. Nerijetko se susrećemo sa praksama korištenja istih u svrhe podizanja produktivnosti, kreativne stanke. Mišljenja sam da zadovoljan i produktivan uposlenik će adekvatno ili minimalno koristiti društvene mreže u toku radnog dana ukoliko ne postoje suštinski problemi i nezadovoljstvo unutar kompanije. U tom slučaju umanjivanjem unutarnjih distraktora utičemo i na korištenje društvenih mreža“, kaže ona.

„U poslovima poput marketinga, dizajna, informacije sa društvenih mreža mogu biti odlična baza za daljnje stvaranje kreativnih ideja.“

Ipak dodaje da se prilikom analize kandidata za posao najčešće „savjetuju“ sa društvenom mrežom LinkedIn.

„Praksa je koristiti se svim dostupnim podacima. Ipak najčešće koristimo LinkedIn koji daje pozitivan dojam o profesionalcu koji objavljene podatke koriste u svrhe profesionalnog povezivanja, umrežavanja. Uz ovakve podatke svi dodatni su odlična baza za informiranje. Isti mnogo govore o pojedincima, navikama, preferencijama, društvenim kontaktima.“

Mnoge šaljivdžije kažu da je Google ženskog roda, prvo zato što ima odgovor na svako moguće pitanje, a drugo zato što vam nikada ne dozvoljava da dovršite rečenicu, a bez toga da to pokuša uraditi umjesto vas.

Ali prije nego što na sebe navučem gnjev hipersenzitivne internetske zajednice koja se bori za jednakost i prava žena, pogledajte ovu sliku sa Googleine tražilice:

Nije stvar u tome što je Google odlučio da umjesto mene dovrši rečenicu, već u tome što joj je na vrhu liste prioriteta – LinkedIn.

Naravno, rezultati Googleine pretrage su svakome različiti i zavise od toga šta surfate, gdje i u kojoj količini (osim prijedloga za losion, vidi se da je računar sa radnog mjesta), ali postoji vrlo dobar razlog zašto Google ne preporučuje ni Facebook, ni Twitter, pa čak ni Google +.

Zato što je Internet pretrpan člancima i drugim novinskim tekstovima u kojima stručnjaci iz različitih polja sugerišu ljudima da koriste upravo LinkedIn – poslovnu društvenu mrežu.

„Povećajte vidljivost vašeg brenda“, „Budite ambasador svoje firme“, „Ojačajte moral“, samo su neki od savjeta zašto koristiti poslovno-društvenu mrežu koju do sada koristi 300 miliona korisnika.

Stvaranjem Facebook at Work, američka društvena mreža napravila bi direktnog konkurenta LinkedInu.

“Konzumeracija IT trendova, te gubljenje online granice između ličnog i profesionalnog identiteta, daje Facebooku priliku da igra bitnu ulogu u poslovnim uslugama“, riječi su Clare Shih, direktorice platforme za upravljanje marketingom na društvenim mrežama.

Izvor: Al Jazeera