Sonda Philae poslala prve fotografije

Sonda je deset godina putovala do komete (Getty Images)
Sonda je deset godina putovala do komete (Getty Images)

Prve fotografije komete koje je iz svemira poslala robotska sonda Philae u četvrtak popodne su se pojavile u javnosti, prenosi agencija Anadolija.

Philae je prva sonda u historiji koja je sletjela na površinu jedne komete u svemiru.

Evropska svemirska agencija iz svog operativnog centra u Darmstadtu u Njemačkoj potvrdila je da je Philae uspješno poslala prvu seriju fotografija sa komete Churyumov-Gerasimenko 67/P.

Evropska svemirska agencija jučer je objavila kako je sonda sletjela na kometu Churyumov-Gerasimenko 67P u 16:05 sati nakon što je uspješno lansirana sa svemirske letjelice Rosetta.

Desetogodišnja misija

Philae je put prema rotirajućoj kometi prešao za skoro sedam sati.

Letjelica Rosetta je prvi put lansirana 2. marta 2004. godine iz Kouroua u Francuskoj i kretala se na distanci od otprilike šest milijardi kilometara.

Sada puni 10 godina otkako je započela svoju misiju.

Evropska svemirska agencija ovim potezom je krunisala desetogodišnju misiju na proučavanju komete 67P.

Prema najavama, Philae će prikupiti materijal sa komete kako bi naučnici na osnovu njega mogli proučiti podatke o porijeklu nebeskih tijela.

Izvor: Agencije


Povezane

Sonda Philae uspješno je spuštena na površinu komete, što je prvi takav poduhvat u historiji istraživanja svemira.  Ovim povodom, gost Al Jazeere u Zagrebu je fizičar i astronom Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO