Google Transit se proširio na Zagreb

Usluga Transit napravljena je u saradnji sa ZET-om (Pixsell)
Usluga Transit napravljena je u saradnji sa ZET-om (Pixsell)

Zagrebački javni prevoz tramvajima, autobusima i uspinjačom od danas je vidljiv praktično u cijelom svijetu zahvaljujući novim internetskim stranicama Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) s Google kartama (Google maps) i uvrštenju Zagreba u uslugu Google Transit koja korisnicima omogućava lakše informisanje o javnom prevozu i planiranje putovanja po gradovima.

Time se Zagreb našao među 2.800 gradova u svijetu koji su uvršteni u Google Transit (prometne informacije o javnom i drugim vrstama prevoza s detaljnim kartama i uputama kako doći do odredišta), a usluga je rezultat saradnje ZET-a i regionalnog ureda Googlea za regiju Adriatic, rečeno je na današnjem predstavljanju te usluge u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

S obzirom da se radi o partnerskom odnosu te da je za potrebe nove internetske stranice ZET-a korištena infrastruktura i stručnjaci Zagrebačkog Holdinga pokretanje te usluge nije zapravo ništa koštalo, kazali su na predstavljanju glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić i menadžerica za razvoj u Google Adriatic Ivana Grbavac.

Grbavac je kazala da bi i druge prevoznike u Zagrebu pa i Hrvatskoj, poput željeznice, rado vidjeli u Google Transitu, na tome rade i pregovaraju, ali za sada još nisu pronašli partnere te stoga u sklopu zagrebačkog javnog prevoza u toj usluzi nema prigradskih vlakova.

Nema još ni mogućnosti da se tim putem (online) može kupiti karta za javni prevoz u Zagrebu, na čemu se također radi, pri čemu Jurić iz ZET-a nije mogao reći kada će to biti dostupno, pogotovo dok se nek vidi budžet za iduću godinu.

Na upit novinara odgovorio je da ZET dnevno u prosjeku, prema njihovim procjenama, preveze svim vrstama prijevoza 700 hiljada do milion putnika.

Važnost takve usluge za građane Zagreba i njihove goste te općenito primjene savremenih tehnologija u gradskoj upravi i njenim firmama istaknula je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek dodajući da se i time Zagreb može uspoređivati s drugim gradovima u svijetu te da i to kao i kvaliteta života građana zanima i investitore.

Sama usluga Google Transit posredstvom ZET-ovih internetskih stranica donosi izbornik otprilike svega što bi putnike javnim prevozom moglo zanimati, od rasporeda vožnje, cijena karata, kazni za vožnju bez karte i slične informacije, kao i vijesti o stanju u prometu, zastojima i vremenu, ali ne i prikaz stanja javnog prevoza u realnom vremenu, na čemu se, kako su kazali, također radi.

Najveća zanimljivost i razlika u odnosu na prije je mogućnost detaljnog planiranja putovanja Zagrebom te prikazi trase kretanje prijevoza na kartama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO