Određene grupe košarkaškog turnira na Igrama, Srbija protiv SAD-a

Naslove olimpijskih pobjednika na Igrama u Parizu u obje konkurencije brane Sjedinjene Američke Države.

Tri preostala učesnika bit će poznata nakon kvalifikacijskih turnira početkom jula (Denis Balibouse / Reuters)

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) izvukla je u svom sjedištu u švicarskom Miesu grupe za ovogodišnji Olimpijski turnir u Parizu.

Grupu A čine Australija, Kanada i pobjednici kvalifikacijskih turnira u Grčkoj, na kojem igra i Hrvatska, te turnira u Španiji.

U grupi B su Francuska, Njemačka, Japan i pobjednik kvalifikacijskog turnira u Latviji (na kojem igra Crna Gora), dok su u grupi C Srbija, SAD, Južni Sudan te pobjednik kvalifikacijskog turnira u Portoriku.

Od 12 mjesta u muškom dijelu turnira, četiri mjesta su još nepopunjena, a dobit će ih pobjednici kvalifikacijskih turnira između 2. i 7. jula u Pireju (Grčka), Rigi (Latvija), San Juanu (Portoriko) i Valenciji (Španija).

Određene i grupe za ženski dio turnira

Hrvatski košarkaši igrat će kvalifikacijski turnir u Pireju, gdje će biti u grupi s Novim Zelandom i Slovenijom, dok su u drugoj grupi Grčka, Egipat i Dominikanska Republika. Dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe plasirat će se u finale turnira, a samo pobjednik ide na Olimpijske igre.

To vrijedi i za preostala tri turnira. U Rigi su Gruzija, Filipini i Latvija (grupa A), te Brazil, Kamerun i Crna Gora (grupa B); u Valenciji su Španija, Liban i Angola (grupa A), te Finska, Poljska i Bahami (grupa B); u San Juan su Meksiko, Obala Slonovače i Litvanija (grupa A), te Italija, Bahrein i Portoriko (grupa B).

Izvučene su i grupe ženskog dijela turnira. U grupi A igraju Srbija, Španija, Kina i Portoriko; u grupi B: Kanada, Nigerija, Australija i Francuska; u grupi C: Njemačka, SAD, Japan i Belgija.

Košarkaši Srbije na otvaranju protiv SAD-a

Košarkaši Srbije će turnir, utakmicom koja je na programu 28. jula, otvoriti protiv američke reprezentacije. Tri dana kasnije igraju sa pobjednikom kvalifikacijskog turnira iz Portorika, a 3. augusta će se sastati sa Južnim Sudanom.

Plasman u četvrtfinale Igara će osigurati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe, kao i dvije najbolje trećeplasirane selekcije.

Preliminarna faza olimpijskog košarkaškog turnira na programu je u gradu Lille, a od četvrtfinala mečevi će se igrati u Parizu.

Naslove i u ženskoj i u muškoj konkurenciji branit će Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije