Danska i Francuska u finalu Evropskog prvenstva za rukometaše

U finalu Evropskog prvenstva za rukometaše u Njemačkoj igrat će Francuska i Danska.

Simon Pytlick bio je jedan od najboljih danskih igrača u pobjedi protiv Njemačke (EPA)

U finalu Evropskog prvenstva za rukometaše koje se igra u Njemačkoj igrat će reprezentacije Danske i Francuske.

Danska je pobjedom nad domaćinom Njemačkom u Kelnu rezultatom 29:26 ostvarila plasman u finale gdje ih očekuje Francuska koja je u prvom polufinalu bila bolja od Švedske 34:30.

Njemačka je počela odlično, nakon prvog poluvremena je imala prednost od dva gola (14:12), ali u nastavku utakmice Danska je pokazala svoju moć i opravdala ulogu favorita.

Pobjedu Danskoj donijeli su Simon Piytlick, Rasmus Lauge, Emil Jakobsen sa po pet, Mathias Gidsel i Mikkel Hansen sa po četiri gola, dok su kod Njemačke najbolji bili Reinars Uscins koji je postigao pet, te Juri Knorr i Johannes Gola sa po četiri gola.

I Nijemci i Danci su tražili put prema svom četvrtom finalu, a obje reprezentacije imaju dva naslov evropskog prvaka.

Njemačka je posljednje finale odigrala 2016. u Poljskoj kad je osvojila zlato, a Danska je zadnji put za naslov igrala 2014. kao domaćin, ali je izgubila od Francuske, koja je opet čeka u finalu.

Finale između Danske i Francuske igra se u nedjelju u 17:45.

Francuzi izbacili branitelje naslove

Rukometaši Francuske plasirali su se u finale Evropskog prvenstva nakon što su u prvom polufinalnom meču u Kelnu savladali Švedsku rezultatom 34:30.

Francuska i Švedska su odigrali sjajnu utakmicu punu preokreta, koja je riješena tek nakon produžetaka. Francuska je u prvom poluvremenu imala dominaciju i na odmor se otišlo s velikih 17:11 za Francuze.

Šveđani su u nastavku na krilima nevjerovatnog golmana Andreasa Palicke kreirali veliki preokret i u zadnju minutu ušli s vodstvom 27:25.

Francuzi su smanjili na gol zaostatka, a onda je Jim Gottfridsson napravio korake, da bi Francuska s istekom vremena dobila faul s više od deset metara. Elohim Prandi uspio je postići pogodak iz skoro nemoguće pozicije pored živog zida za izjednačenje 27:27, pa je odluka o pobjedniku pala u produžecima.

Psihički pad Šveđana

Primljeni pogodak je psihički dotukao Šveđane, koji u produžecima nisu imali snage za pobjedu protiv Francuza koji su izborili pobjedu i plasman u finale.

Kod Francuske je najbolji bio Hugo Descat sa osam golova, dok je u poraženoj ekipi briljirao Felix Claar koji je postigao devet golova

U susretu za peto mjesto na Evropskom prvenstvu za rukometaše Mađarska je u Kelnu svladala Sloveniju sa 23:22.

Mađarsku su do pobjede sa po pet golova predvodili Bence Banhidi i Mate Lekai, dok su kod Slovenije sa po četiri gola najefikasniji bili Blaž Blagotinšek, Miha Zarabec i Aleks Vlah.

Izvor: Al Jazeera i agencije