Hrvatski rukometaši se pobjedom oprostili od Evropskog prvenstva

Hrvatska je, uprkos pobjedi, ipak posljednja u svojoj grupi, ali je ishodima drugih utakmica uspjela osigurati nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu.

Rukometaši Hrvatske slavili su protiv domaćina Njemačke (EPA)

Rukometna reprezentacija Hrvatske pobjedom nad favoriziranom Njemačkom rezultatom 30:24 u posljednjoj utakmici Grupe I u Kelnu završila je nastup na Evropskom prvenstvu.

Hrvatska je odigrala sjajnu utakmicu, koja nije imala nikakav rezultatski značaj, s obzirom da je i prije utakmice bilo poznato da će Hrvatska prvenstvo završiti na posljednjem mjestu u grupi, dok je Njemačka imala sigurno drugo mjesto i plasman u polufinale.

Junak pobjede bio je hrvatski golman Dominik Kuzmanović sa 22 odbrane i 48 posto uspješnosti.

Najbolji strijelac u pobjedi Hrvatske bio je Igor Karačić sa šest golova, dok su kod Njemačke najbolji bili Golla i Heymann sa po četiri gola.

Hrvatska je, uprkos pobjedi, ipak posljednja u grupi, ali je ishodima drugih utakmica uspjela osigurati nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu.

Hrvatskoj je pomogao Island, koji je ranije pobijedio Austriju i tako omogućio Hrvatskoj da kao devetoplasirana reprezentacija prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva ima sigurno mjesto u kvalifikacijama.

Francuzi potvrdili prvo mjesto

Francuski rukometaši savladali su u posljednjem kolu druge faze EP-a u Kelnu Mađarsku 35:32, a tim rezultatom je u polufinale prošla Njemačka.

Mađarima je trebao barem bod iz ovog dvoboja da bi zadržali šanse za polufinale, ali su Francuzi bili prejaki i ubilježili i petu pobjedu iz šest utakmica prvenstva. Nedim Remili sa sedam i Dika Mem sa šest golova bili su prvi strijelci Francuske, a Bence Banhidi je s pet golova bio prvo ime kod Mađara.

Francuska je još ranije osigurala prvo mjesto u grupi, te će u polufinalu igrati protiv branitelja naslova prvaka Švedske.

Island izbacio Austriju

U prvom susretu posljednjeg 4. kola grupe I, Island je u Kelnu savladao Austriju 26:24 i tako joj zatvorio vrata prolaska u polufinale.

Islanđane je do pobjede predvodio Sigvaldi Gudjonsson s osam golova, sedam je dodao Aron Palmarsson, dok je Tobias Wagner bio najefikasniji kod Austrije sa sedam pogodaka.

I Island i Austrija su takmičenje u grupi okončali sa po četiri boda.

Nijemci će u polufinalu igrati s Danskom, a Francuzi sa Švedskom, dok će se za peto mjesto boriti Mađarska i Slovenija.

Izvor: Al Jazeera i agencije