Hrvatska ostala bez šansi za plasmanom u polufinale EP-a u rukometu

Selekciju Hrvatske je skupo koštao poraz od Islanda, dok su polufinale osigurale ekipe Danske i Švedske.

Hrvatska je izgubila i matematičke izglede za plasman u polufinale (EPA)

Hrvatski rukometaši doživjeli su i treći poraz u drugoj fazi takmičenja na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a bolja od njih bila je reprezentacija Islanda koja je u Koelnu slavila sa 35:30 (16:18).

Tim porazom Hrvatska je izgubila i matematičke izglede za plasman u polufinale.

Šest pogodaka postigao je Marin Jelinić, a po četiri Domagoj Duvnjak, Veron Načinović, Luka Cindrić i Zvonimir Srna.

U istoj grupi, francuska reprezentacija osigurala je plasman u polufinale nakon što je u susretu 3. kola grupe I pobijedila Austriju sa 33:28.

Rukometaši Danske nastavili su pobjednički niz na Evropskom rukometnom prvenstvu, a pobjedom nad Norveškom (29:23) aktualni svjetski prvaci osigurali su polufinale.

Slovenija u borbi za treće mjesto

Za sobom su, iz grupe II, među četiri najbolje „povukli“ i Šveđane koji su prethodno pobijedili Portugal (40:33). Šveđani će u polufinalu igrati sa Francuskom.

Jako blizu polufinala je i Njemačka, nakon što je u Koelnu pobijedila Mađarsku sa 35:28.

Reprezentacija Slovenije pobijedila je u trećem kolu druge takmičenja Nizozemsku (37:34), pa će u posljednjem kolu, upravo protiv lidera grupe Danske, nastojati ostvariti pobjedu i izboriti treće mjesto koje vodi u razigravanje za poredak.

Do trećeg mjesta može i Portugal kojem predstoji meč s Nizozemskom. Iako bodovno mogu dostići Švedsku u slučaju njenog poraza od Norveške, Šveđani su u međusobnim ogledima u boljoj poziciji i od Slovenije, i od Portugala.

Izvor: Agencije