Čeferin: Rusi će se vratiti tek kada završi rat

Predsjednik Evropske nogometne asocijacije je odlučan od početka ruske agresije da je rat u Ukrajini neprihvatljiv te je odmah UEFA prekinula saradnju s sponzorom Gazpromom.

Nogometu dajemo 97 posto novca koji zaradimo i učinit ću sve da se ovaj sport dalje razvija, rekao je Aleksander Čeferin (EPA)

Rusi će se vratiti nogometu tek kad završi rat u Ukraijni, izjavio je predsjednik Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Aleksander Čeferin, odgovarajući na pitanje kada će se Rusi vratiti evropskom nogometu.

Uprkos invaziji na Ukrajinu, Rusi ponovo učestvuju u takmičenjima u raznim sportovima, no UEFA je nepokolebljiva zbog agresije na susjednu zemlju.

Čeferin je odlučan od prvog trenutka da je rat u Ukrajini neprihvatljiv, a prošle godine, samo nekoliko dana nakon početka agresije, UEFA je prekinula saradnju s dugogodišnjim sponzorom Gazpromom, prenosi Hina.

“Jednostavno je to moralo biti napravljeno kao simboličan čin. Teško je nakon početka rata oko stadiona, gdje stotine miliona ljudi gleda utakmice, dati reklamu za ovu kompaniju. Žao mi je što to je tako, ali mi smo to morali učiniti. Ali, isto tako, činjenica je da po tom pitanju najviše vape oni koji još uvijek kupuju plin od te iste kompanije”, upozorio je Čeferin.

No, odbacio je sugestiju da je UEFA trebala razmotriti podobnost sponzora i prije rata.

Priča o Saudijskoj Arabiji će kratko trajati

“Ovo mi se čini kao čisti populizam. Ni Evropa nije baš svjetski prvak u ljudskim pravima. A populisti kojima su puna usta s kim ne treba poslovati rade to isključivo radi samopromocije. Nogometu dajemo 97 posto novca koji zaradimo i učinit ću sve da se ovaj sport dalje razvija”, rekao je Slovenac na čelu jedne od najjačih svjetskih sportskih asocijacija.

Aktuelna tema prelaznog roka bio je odljev zvijezda iz evropskih klubova u Saudijsku Arabiju.

“Mislim da će ova priča trajati relativno kratko. Već sam nekoliko puta rekao da je to, po meni, pogrešan pristup razvoju nogometa. Nogomet se ne razvija dovođenjem nogometaša koji su praktički završili karijeru u Evropi. Isto je to Kina radila prije mnogo godina, ali njihova se reprezentacija ipak nije uspjela kvalificirati za Svjetsko prvenstvo”, kazao je Čeferin.

Izvor: Agencije