HNS uz UEFA-u i evropsku nogometnu piramidu

Hrvatski nogometni savez primio je na znanje presudu koju je donio Evropski sud pravde u slučaju ‘superlige’ te ističe kako stoji uz Evropsku nogometnu asocijaciju.

HNS: Presuda nije dala zeleno svjetlo projektu poput 'superlige' (Pixsell)

Hrvatski nogometni savez (HNS) primio je na znanje presudu koju je donio Evropski sud pravde u slučaju “superlige” te je u petak objavio saopćenje u kojem ističe kako stoji uz Evropsku nogometnu asocijaciju (UEFA) i njenu nogometnu piramidu.

“HNS u potpunosti stoji uz UEFA-u te druge nogometne dionike koji su izrazili maksimalnu podršku postojećem europskom sportskom modelu, nogometnoj piramidi koja osigurava otvorenost, solidarnost te sudjelovanje u natjecanjima prema kriteriju sportske uspješnosti”, kaže se u saopćenju HNS-a, prenosi Hina.

“Upravo te vrijednosti naglašava i presuda Europskog suda pravde, kao što je podržala UEFA-inu istovremenu ulogu organizatora natjecanja i autorizacijskog tijela. Također, presuda nije dala zeleno svjetlo projektu poput ‘superlige’, već je ukazala na nedostatke UEFA-inog autorizacijskog procesa, što je UEFA u međuvremenu ispravila izmjenama 2022. godine”, navodi se u saopćenju.

“Reakcija nogometne obitelji je kristalno jasna – uz predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina, odmah su stali predsjednici ECA-e, udruženja europskih liga, udruge europskih navijača (FSE) i udruge igrača (FIFPro Europe), što pokazuje da svi nogometni dionici – klubovi, lige, navijači i igrači – u potpunosti podržavaju postojeći model koji osigurava daljnji razvoj nogometa u cijeloj Europi”, dodaje HNS.

“HNS se pridružuje tom čvrstom stavu europske nogometne obitelji te smo duboko uvjereni da bilo koja ideja koja za cilj ima organizirati zatvoreno natjecanje ili natjecanje u kojem se ne sudjeluje zbog sportskog rezultata već na temelju imena ili bogatstva neće nikada biti prihvaćena u okviru europskog modela sporta”, navodi HNS.

Presuda Evropskog suda prave

Evropski sud pravde saopćio je u četvrtak da su UEFA i Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) zloupotrijebile dominantan položaj blokirajući prijetnjom sankcijama osnivanje alternativnog turnira – “superlige”.

Ova presuda znači da će u budućnosti biti dozvoljeno osnivanje “superlige”.

Kompanija A22, koja je osnovana da sponzorira i podrži “superligu’, konsultirala je gotovo 50 evropskih klubova od oktobra prošle godine i razvila deset principa zasnovanih na tim konsultacijama kako bi se napravila liga novog izgleda.

UEFA i FIFA su se protivili osnivanju “superlige” i zaprijetili da će kazniti sve klubove koji budu učestvovali u tom projektu izbacivanjem iz vlastitih takmičenja, a nogometaše izbacivanjem iz reprezentacija.

“Pobijedili smo! Monopol UEFA-e je gotov, a nogomet je besplatan. Klubovi su sada slobodni i mogu sami odlučivati o svojoj budućnosti”, rekao je izvršni direktor “superlige” Bernd Reichart.

Evropsku “superligu” zatvorenog tipa u aprilu 2021. godine pokušalo je osnovati 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati.

Od projekta još nisu odustali Real Madrid, Barcelona i Juventus.

Izvor: Agencije