Dobitnica Oscara postala članica MOK-a

Michelle Yeoh, koja je Oscara dobila za svoju ulogu u filmu ‘Sve u isto vrijeme’, jedna je od osam novih članova krovne sportske organizacije.

Glumica Michelle Yeoh je i UN-ova ambasadorica dobre volje (Reuters)

Ovogodišnja dobitnica Oscara za glavnu žensku ulogu, 61-godišnja malezijska glumica Michelle Yeoh postala je članica Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) na Kongresu koji se održava u Mumbaiju.

Yeoh, koja je Oscara dobila za svoju ulogu u filmu Sve u isto vrijeme i tako postala prva glumica iz Azije koja je osvojila tu nagradu, jedna je od osam novih članova krovne sportske organizacije, javlja Reuters.

Tokom mladosti Yeoh je bila prvakinja Malezije u squashu, a ranije ove godine se udala za Jeana Todta, bivšeg predsjednika Međunarodnog automobilističkog saveza (FIA). Uz to je i UN-ova ambasadorica dobre volje.

Osam novih članova

Uz Yeoh, novi članovi MOK-a su izraelski džudaš Yael Arad, mađarski biznismen i sportski administrator Balasz Furjes, peruanska odbojkašica i političarka Cecilia Roxana Tait Villacorta, te njemački sportski promoter Michael Mronz kao pojedinačni članovi.

Šveđanka Petra Soerling, Korejanac Kim Jae-youl i Tunižanin Mehrez Boussayene postali su članovi kao predsjednici Međunarodnog stonoteniskog saveza, Međunarodnog klizačkog saveza te Tuniskog olimpijskog komiteta, prenosi Hina.

Izvor: Agencije