Lloris se povukao iz reprezentacije, Bale napustio nogomet

Hugo Lloris napušta reprezentaciju kao rekorder sa 145 nastupa, dok je Gareth Bale za velšku reprezentaciju upisao također rekordnih 111 nastupa.

Bale i Lloris igrali su dio karijere zajedno o Tottenhamu (Reuters)

Nakon što se od francuske reprezentacije oprostio jedan od najboljih nogometaša svijeta, Karim Benzema, učinio je to i reprezentativni golman i kapiten „Tricolora“, Hugo Lloris, javljaju francuski mediji.

„Nije lako ovo objaviti, ali nakon 14 godina u francuskom dresu, koji sam nosio s velikim zadovoljstvom, s ponosom, dužnošću i osjećajem odgovornosti, vjerujem da sam došao do kraja“, rekao je za Lloris u razgovoru za L'Equipe.

Lloris napušta reprezentaciju kao rekorder sa 145 nastupa, a iza njega su Lilian Thuram (142), Thierry Henry (123), Olivier Giroud (120)…

„Francuska reprezentacija je spremna nastaviti bez mene. Imao sam sreću sa svojom generacijom da sam obilježio povijest francuskog nogometa i to mi se ne može oduzeti“, dodao je Lloris.

Na golu francuske reprezentacije osvojio je svjetski naslov 2018. u Rusiji, dok je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Kataru osvojio srebro. Nastupio je na tri evropska i četiri svjetska prvenstva.

„Dođe trenutak kada morate znati prepustiti uzde. Uvijek sam iznova govorio da francuska reprezentacija ne pripada nikome i svi se moramo pobrinuti da bude tako, ja prvi. Mislim da je momčad spremna za nastavak. Tu je i golman koji je spreman (Mike Maignan). Radije odlazim na vrhuncu nego da čekam pad. Postoji i porodični izbor, osjećam potrebu provoditi više vremena sa suprugom i djecom“, dodao je golman Tottenhama. Prije londonskog kluba, Lloris je nastupao za Lyon i Nicu.

Benzema: Ispisao sam svoju priču

Benzema se od reprezentacije, za koju je igrao 97 puta i postigao 37 golova, oprostio dan nakon Svjetskog prvenstva u Kataru na kojem, iako je bio na spisku reprezentativaca, nije nastupio zbog povrede.

Premda je u Lyonu, a pogotovo kasnije u madridskom Realu, ostvario impresivnu klupsku karijeru, kao reprezentativac Francuske nije imao ni blizu toliko uspjeha. Nije bio član ekipe koja je 2018. godine postala svjetski prvak, a jedini trofej s Francuskom Benzema je osvojio 2021. godine (Liga nacija).

Zbog povrede bedrenog mišića Benzema je otpao iz francuske reprezentacije uoči samog početka turnira u Kataru, gdje je Francuska u sjajnom i dramatičnom finalu poražena od Argentine. Ipak mu je pripala srebrna medalja.

„Ispisao sam svoju priču, a naš je zajednički put došao do kraja“, objavio je na kraju reprezentativne karijere.

Iznenađujući kraj karijere Garetha Balea

U međuvremenu je i kapiten nogometne reprezentacije Walesa i krilni igrač Los Angelesa, Gareth Bale iznenađujuće objavio prekid igračke karijere.

„Nakon pažljivog i promišljenog razmatranja, najavljujem svoje trenutno povlačenje iz klupskog i međunarodnog nogometa“, objavio je Bale na Twitteru. „Osjećam se nevjerovatno sretnim što sam ostvario svoj san baviti se sportom koji volim“.

Bale je rođen u Cardiffu, no karijeru je počeo u Southamptonu, a potom je igrao za Tottenham, Real Madrid i Los Angeles. Za reprezentaciju je upisao rekordnih 111 nastupa i postigao rekordan 41 gol.

„Moja odluka da se povučem iz nogometa bila je daleko najteža u mojoj karijeri. Nogomet mi je doista pružio neke od najboljih trenutaka u životu, tokom 17 sezona i to će biti nemoguće ponoviti“, priznao je Bale.

Najveće klupske uspjehe Bale je zabilježio u dresu Reala, gdje je osvojio 16 trofeja pri čemu pet Liga prvaka.

Za nacionalnu vrstu je debitirao 2006. u prijateljskom susretu protiv Trinidad i Tobaga. Imao je 16 godina i 315 dana postavši najmlađi igrač koji je ikada zaigrao za Wales. Predvodio je Wales na evropskim prvenstvima 2016. i 2020. godine, te Svjetskom prvenstvu u Kataru, prvom velškom World Cupu nakon 1958.

„Kako da opišem što mi znači biti dio ove zemlje i tima? Kako da artikuliram utjecaj koji je to imalo na moj život? Kako da riječima izrazim ono što sam osjećao svaki put kad sam obukao taj velški dres. Moje putovanje na međunarodnoj sceni je ono koje je promijenilo ne samo moj život, već i ko sam ja. Sreća što sam Velšanin i što sam izabran za kapitena Walesa dala mi je nešto neusporedivo s bilo čim drugim što sam iskusio. Počašćen sam i ponizan što sam mogao igrati ulogu u historiji ove nevjerovatne zemlje, što sam osjetio podršku i strast ‘Crvenog zida’ i zajedno smo bili na neočekivanim i nevjerovatnim mjestima“, poručio je u svom oproštaju Bale.

Izvor: Agencije