Sindikat profesionalnih fudbalera upozorava na iscrpljenost igrača

“Igrači širom svijeta su nam rekli kako kalendar takmičenja u posljednje četiri godine nije adekvatan, niti uzima u obzir njihove potrebe. Uvjeti u igri i oko vas mentalno i fizički iscrpljuju”, kazao je generalni sekretar FIFPro-a.

Brojni vrhunski klupski treneri kritizirali su gust raspored ove sezone (Reuters)
Brojni vrhunski klupski treneri kritizirali su gust raspored ove sezone (Reuters)

Međunarodni sindikat profesionalnih nogometaša (FIFPro) upozorio je da se dobrobit igrača ne uzima u obzir prilikom sastavljanja kalendara takmičenja, nekoliko sati nakon što se danski reprezentativac Christian Eriksen srušio tokom susreta protiv Finske, prenosi Hina

Još nije jasno zbog čega se Eriksen srušio, no u jednom trenutku se vidjelo kako ga ljekari oživljavaju.

“Igrači širom svijeta su nam rekli kako kalendar takmičenja u posljednje četiri godine nije adekvatan, niti uzima u obzir njihove potrebe. Uvjeti u igri i oko vas mentalno i fizički iscrpljuju”, kazao je generalni sekretar FIFPro-a Jonas Baerr-Hoffman u otvorenom pismu.

Vrijeme za promjene

Hoffman je naglasio kako je vrijeme za promjene i pozvao igrače da zajednički daju svoj glas svojim sindikatima.

“U narednim mjesecima pregovarat ćemo u vaše ime s FIFA-om i drugima kako biste imali pravedniji i razumniji raspored, pravednije uvjete i veće mjere zaštite na terenu i izvan njega,” dodao je .

“Za nas je glas igrača najvažniji u razgovoru”, kazao je Baerr-Hoffman, rekavši da su igrači izostavljeni iz procesa odlučivanja.

Brojni vrhunski klupski treneri kritizirali su gust raspored ove sezone.

Tako je u novembru menadžer Manchester Uniteda Ole Gunnar Solskjaer upozorio na povrede koje se u Premier ligi gomilaju od “fizičkog ili mentalnog umora”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO