Dinamo izbacio Tottenham i plasirao se u četvrtfinale Lige Evrope

Ekipa Dinama iz Zagreba je nakon produžetaka pobijedili Tottenham sa 3:0 i tako nadoknadili poraz 0:2 iz prve utakmice.

Nogometaši zagrebačkog Dinama ostvarili su veliki rezultat nakon što su u revanšu osmine finala Lige Evrope na stadionu Maksimir nakon produžetaka pobijedili Tottenham sa 3:0 i tako nadoknadili poraz 0:2 iz prve utakmice.

Tottenham je u Londonu slavio sa 2:0, no Dinamo je u revanšu golovima Mislava Oršića (63, 83, 106) uspio prirediti senzaciju izborivši plasman u četvrtfinale, piše Hina.

U šokantnoj sedmici u kojoj je ostao bez trenera Zorana Mamića koji presudom Vrhovnog suda mora na četiri godine i osam mjeseci u zatvor zbog učešća u izvlačenju više od 15 milona eura (116 miliona kuna) iz Dinama, “Modri” su odigrali jednu od najboljih utakmica posljednjih godina.

Mamićevo mjesto zauzeo je njegov pomoćnik Damir Krznar ostvarivši jednu od najvećih pobjeda u historiji kluba. Posljednji put Dinamo je igrao u četvrtfinalu nekog evropskog Kupa 1970. godine, kada je poražen u četvrtfinalu Kupa kupova od Schalkea.

Žrijeb parova četvrtfinala je petak u Nyonu.

Hattrick Oršića

Svjestan kako ima dva gola prednosti iz prve utakmice Jose Mourinho je postavio čvrsti blok pred svojim golom i kontrolisao je igru. Dinamo se trudio, ali u prvih pola sata nije bilo previše opasnosti ispred Livakovića i Llorisa, navodi Hina.

Ipak, u završnici je svaki klub imao po jednu priliku. Lovri Majeru se otvorio prostor u 35. minuti, pucao je, ali je lopta prošla pored stative. Gosti su uzvratili u 44. minuti, ali Livaković je odbranio Kaneov udarac. U prvih 45 minuta Dinamova odbrana je dobro funkcionisala, ali nedostajalo je konkretnosti na drugoj strani terena.

U nastavku susreta hrvatski prvak je zaigrao hrabrije i u 62. minuti Oršić je fantastičnim udarcem s ruba kaznenog prostora pogodio za 1:0. Oršić je ušao s krila na svoju desnu nogu i zabio u rašlje pored nemoćnog Llorisa.

Gosti su u 72. minuti bili korak do izjednačenja, Lo Celso je bio u prilici, ali je Livaković odbranio.

Pet minuta prije kraja Dinamo je uspio zabiti i drugi gol i tako anulirati zaostatak iz prve utakmice, a ponovo je zabio Oršič. Ademi je prošao po lijevoj strani, dodao do Atiemwena koji je sjajno proigrao do Oršića koji je zabio za 2:0.

Čudo se dogodilo u 106. minuti kada je nevjerojatni Oršić zabio hat-trick. Dobio je loptu na lijevom krilu, probio se kroz trojicu igrača Tottenhama i s ruba kaznenog prostora pogodio donji desni ugao gola.

U samoj završnici utakmice Livaković je ima dvije odlične odbrane za veliko slavlje “Modrih”.

Izvor: Al Jazeera i agencije