Liga prvaka: Klubovima iz regije poznati protivnici u drugom pretkolu

Pobjednici će se plasirati u treće kolo kvalifikacija za Ligu prvaka, a poraženi će takmičenje nastaviti u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope (EPA)

Nogometni klubovi iz regije doznali su danas imena mogućih protivnika u drugom pretkolu Lige evropskih prvaka. U žrijebu su se našli timovi i koji su u prvom pretkolu, te se još ne zna da li idu dalje, kao i one ekipe koje su se direktno izborile za ovaj dio elitnog takmičenja Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

U drugom kolu kvalifikacija Lige prvaka bit će igrana samo jedna utakmica bez gledalaca na tribinama. Utakmice su na rasporedu 25. i 26. augusta, a u slučaju neriješenog rezultata u prvih 90 minuta, igrat će se produžetak od 30 minuta. Ne bude li ni tada pobjednika, odluka će pasti izvođenjem jedanaesteraca.

Pobjednici će se plasirati u treće kolo kvalifikacija za Ligu prvaka, a poraženi će takmičenje nastaviti u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Dug put za Dritu

Tako je zagrebački Dinamo doznao kako će u drugom pretkolu biti gost boljem iz okršaja malteške Floriane i rumunskog CFR Cluja.

Celje iz Slovenije, ukoliko savlada irski Dundalk, igra protiv boljeg iz dvoboja Molde (Norveška) – KuPS (Finska).

Kosovski predstavnik Drita ima pune ruke posla pred sobom. Nakon što je u polufinalu preliminarnog turnira savladao predstavnika Andore Inter Club d'Escaldes, u finalu (11. august) za protivnika ima sjevernoirski Linfield.

Ukoliko Kosovari sutra slave, naredni protivnik im je Legia iz poljske Varšave u prvom pretkolu, a u drugom bi eventualno mogli igrati protiv pobjednika meča Ararat-Armenija (Armenija) – Omonia (Kipar).

Budućnost iz crnogorske Podgorice u prvom pretkolu za rivala ima bugarski Ludogorec, a u slučaju prolaska dalje igrala bi protiv danskog Midtjyllanda.

Albansko-srbijanski derbi u najavi

Bosanskohercegovački prvak Sarajevo u prvom pretkolu igra protiv tima Connah's Quay Nomads iz Velsa. Bolji iz ovog okršaja ide na pobjednika meča Dynamo Brest (Bjelorusija) – Astana (Kazahstan).

Makedonski Sileks, u slučaju da izbaci azerbejdžanski Qarabag, za nastup u trećem pretkolu borit će se protiv pobjednika duela moldavskog Sheriffa i Fola Escha iz Luksemburga.

Na kraju dijela koji se odnosi na „Put prvaka“ kvalifkacija dolazi do najave eventualnog regionalnog derbija. Albanska Tirana igra u prvom pretkolu protiv Dinama iz gruzijskog Tbilisija, a u slučaju prolaska dalje mogući joj je rival beogradska Crvena zvezda koja igra protiv gibraltarske Europe.

Zagrebačka Lokomotiva, u drugom pretkolu Ligaškog puta, igra protiv bečkog Rapida.

Parovi drugog pretkola

Put prvaka

Floriana (Malta)/CFR Cluj (Rumunija) – GNK Dinamo (CRO)

Young Boys (Švicarska) – KI (Farski otoci)/Slovan Bratislava (Slovačka)

Celtic (Škotska)/KR Reykjavik (Island) – Ferencvaros (Mađarska)/Djurgarden (Švedska)

Flora Talin (Estonija)/Suduva (Litvanija) – Maccabi Tel-Aviv (Izrael)/Riga (Latvija)

Legia Warszawa (Poljska)/Drita (Kosovo)/Linfield (Sjeverna Irska) – Ararat-Armenia (Armenija)/Omonia (Kipar)

Celje (Slovenija)/Dundalk (Irska) – Molde (Norveška)/KuPS (Finska)

Budućnost Podgorica (Crna Gora)/Ludogorets (Bugarska) – Midtjylland (Danska)

Dynamo Brest (Bjelorusija)/Astana (Kazahstan) – Connah's Quay Nomads (Vels)/Sarajevo (BIH)

Qarabag (Azerbejdžan)/Sileks (Sjeverna Makedonija) – Sheriff (Moldavija)/Fola Esch (Luksemburg)

Dinamo Tbilisi (Gruzija)/Tirana (Albanija) – Crvena zvezda (Srbija)/Europa (Gibraltar)

Ligaški put

AZ Alkmaar (Holandija) – Viktoria Plzen (Češka)

PAOK (Grčka) – Besiktas (Turska)

Lokomotiva Zagreb (Hrvatska) – Rapid Beč (Austrija)

Izvor: Al Jazeera i agencije