Po sudskoj odluci nema ispadanja iz francuske Prve lige

Francusko prvenstvo u martu je trajno prekinuto zbog korona virusa, a PSG je proglašen prvakom (EPA)

Državno vijeće Francuske presudilo je da nema ispadanja iz Prve lige te je pozvalo Francuski nogometni savez da izmijeni odluku po kojoj Toulouse i Amiens ispadaju iz društva najboljih, javlja Hina.

Francusko prvenstvo trajno je prekinuto zbog korona virusa, Paris Saint-Germain proglašen je prvakom, a takmičenje u francuskoj Prvoj i Drugoj ligi prekinuto je odlukom vodstva Profesionalne nogometne lige (LFP), koja je proglasila konačnim poredak na tabeli u trenutku prekida 9. marta.

Na tu odluku žalili su se Toulouse i Amiens, ali i Lyon, koji je ostao bez plasmana u Evropu, prenosi Hina.

Državno vijeće odbilo je zahtjeve da odluka o prekidu prvenstva bude proglašena nelegalnom, ali je presudilo da nema ispadanja ove sezone, pa će francuska Prva liga sljedeće sezone imati 22 kluba.

Promovirani su prvak Druge lige Lorient i drugoplasirani Lens.

Direktna posljedica

Odluka o prekidu takmičenja u Prvoj i Drugoj nogometnoj ligi direktna je posljedica odluke francuskih vlasti da nema velikih sportskih takmičenja do 22. augusta, a nogomet je posebno naglašen.

Tom odlukom nisu pogođeni samo navijači, koji su ostali bez zabave, kao ni klubovi koji su ostali bez prilike boriti se za mjesta u evropskim klupskim takmičenjima nego i LFP, koji je izgubio 110 miliona eura od televizijskih prava.

Odluka o prekidu takmičenja nagnala je TV-kuću Canal Plus na raskid ugovora s LFP-om prije nego što su uplatili 110 miliona eura za preostali dio prava na prenose utakmica Prve lige, koja su kupili zajedno s BeIN Sportom za period od 2016. do 2020.

Izvor: Agencije