OI Tokio bi trebale biti otvorene 23. jula 2021.

Japan je uložio u pripremu Olimpijskih igara 12 milijardi dolara (EPA)

Olimpijske igre u Tokiju, koje su prošle sedmice odgođene do sljedeće godine, trebale bi biti otvorene 23. jula, a zatvorene 8. augusta 2021. godine, objavila je u nedjelju japanska nacionalna televizija NHK, pozivajući se na neimenovani izvor.

Japanski premijer Shinzo Abe prošlog je utorka objavio da se Igre odgađaju zbog pandemije COVID-19 bolesti na otprilike godinu dana, prenosi Hina.

Tako je Tokio postao prvi grad u 124-godišnjoj historiji modernih Igara u kojem takmičenja nisu održana prema predviđenom datumu, isključujući godine u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, kada su OI morale biti otkazane.

Stimulativne mjere

Japan je uložio u pripremu Igara 12 milijardi dolara, a ovogodišnji gubitak planiranih prihoda ne bi se trebao odraziti na japansku ekonomiju, jer će i rashodi biti manji.

Japanski ministar ekonomije Yasutoshi Nishimura u nedjelju je izjavio da Vlada planira stimulativni paket ekonomskih mjera, koje je premijer Abe nazvao najvećim u historiji.

“Ako su rashodi prebačeni na sljedeću godinu, to znači da ćemo imati na raspolaganju taj novac ove godine. To ćemo uzeti u obzir”, kazao je Nishimura za NHK televiziju.

Izvor: Agencije