Olimpijska baklja po Japanu putuje u automobilu

Japan je u organizaciju Olimpijskih igara uložio više od 12 milijardi dolara (Arhiva)

Organizacioni odbor Olimpijskih igara 2020. u Tokiju odlučio je da olimpijsku baklju kroz zemlju ne nose nosači, već će plamen umjesto toga biti u lanterni i prevozit će ga automobil.

Članovi Odbora su odlučili da štafete s olimpijskom bakljom neće biti do konačne odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) hoće li Igre biti odgođene.

Baklja bi trebala putovati po Japanu u automobilu.

Ova odluka za cilj ima spriječiti širenje korona virusa pošto njen prolazak kroz zemlju privlači veliki broj gledalaca.

Olimpijska baklja je zapaljena 12. marta u Grčkoj, a u petak je stigla u Japan.

Baklja će krenuti na put po Japanu u četvrtak nakon što je bila izložena u Fukushimi.

Organizacijski odbor namjerava svečanost početka puta po Japanu održati bez gledalaca. 

Odgađanje veliki udarac za domaćina

Ranije danas, dnevne novine Sankei su, pozivajući se na visokopozicioniranog zvaničnika Vlade Japana, objavile da će ova zemlja s MOK-om započeti će pregovori o odgodi Igara za najviše godinu.

Neimenovani zvaničnik je izjavio da će Igre biti „odgođene“, te je naveo da odgoda neće biti duža od godinu, što je u ponedjeljak potvrdio i član MOK-a Dick Pound.

Igre su predviđene za termin od 24. jula do 9. avgusta.

Odgađanje Igara će biti udarac za domaćina, koji je u organizaciju uložio više od 12 milijardi dolara, a velike iznose su uložili i mnogobrojni pokrovitelji te nosioci prava televizijskih prijenosa.

Pronalaženje novog datuma neće biti nimalo jednostavno, jer će se u bogatom kalendaru morati pronaći mjesta za Olimpijske igre.

Za 2021. već je prije odgođen Euro u fudbalu, a predviđena su mnoga svjetska i kontinentalna natjecanja u ostalim sportovima.

Izvor: Agencije