Korona virus ugrozio antidopinški program za OI

Na OI sudjeluje gotovo 11.000 sportista koji se natječu u 33 sporta (EPA)
Na OI sudjeluje gotovo 11.000 sportista koji se natječu u 33 sporta (EPA)

Karantin i izolacija koje je nametnula pandemija korona virusa smanjila je mogućnost provođenja antidopinških testova što je još jedan problem za Olimpijske igre u Tokiju čije se kontrole u pravilu održavaju prije natjecanja.

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i druge antidopinške organizacije zadnjih nekoliko dana su objavili da su smanjili svoje aktivnosti kontrole  sportista na visokom nivou.

Sada je glavno pitanje koliko je ugrožen antidopinški program za OI u Tokiju, prenosi Hina.

“Naš prioritet bi trebali biti javno zdravlje i sigurnost”, preporučio je u petak predsjednik Svjetske antidopinške agencije (WADA) Witold Banka.

Rezultat toga je da se kontrole krvi i urina kojima se otkriva korištenje steroida, EPO-a ili različitih stimulansa “nastavljaju, ali u ograničenoj mjeri prilagođenoj situaciji”, objavila je Njemačka antidopinška agencija koja dodaje da se druge aktivnosti, u odjelima za istraživanje ili pravosudnim odjelima, nastavljaju.

Provedba kontrola

“Gotovo je nemoguće provoditi kontrolu, osim ako imamo jaku sumnju”, pojasnio je direktor Austrijske antidopinške agencije Michael Cepic.

U slučaju kontrole, koja je uglavnom provodi izvan natjecanja, osoba koja uzima uzorak i sportista moraju nositi zaštitu.

“Međutim, kontrole provode uglavnom zdravstveni djelatnici. A mi ih nećemo mobilizirati i tražiti da koriste maske kojih manjka”, izjavio je jedan od djelatnika Evropske antidopinške agencije.

Ovakvo ograničavanje aktivnosti nije se dogodilo u najboljem trenutku jer postoje antidopinške kontrole za vrijeme Igara, ali  program testiranja pod Međunarodnom antidopinškom agencijom (ITA) za Međunarodni olimpijski odbor se odvija u mjesecima koje prethode Igrama.

“ITA je prošle godine uspostavila grupu  koju čine predstavnici nacionalnih antidopinških organizacija i međunarodnih federacija. Oni su nam 13. februara dali niz preporuka  u kojima su navedena imena sportista  i broj kontrola kojima moraju biti podvrgnuti prije Igara”, izjavila je direktorica kontrola u Francuskoj antidopinškoj agenciji (AFLD, 8.000 kontrola godišnje) Francesca Rossi.

“Princip je takav da svi budu testirani”, dodala je, ističući kako bi neki od sportista trebali biti testirani i više puta. Na OI sudjeluje gotovo 11.000 sportista koji se natječu u 33 sporta.

Testiranje na doping

“Što ste bliže Igrama, manji je rizik”, objašnjava Cepic. “Doping se događa mjesecima prije, da se može jače trenirati i da se skrati vrijeme potrebno za oporavak”, dodaje austrijski dužnosnik.

Početkom februara Kineska antidopinška agencija (Chinada, 15.000 kontrola godišnje) prekinula je svoje aktivnosti zbog širenja korona virusa. WADA je tri sedmice kasnije objavila da će se kontrole nastaviti postepeno.

ITA je pak prošle sedmice saopćila da pozorno prati situaciju, obećavši pritom da će njena “grupa stručnjaka uzeti u obzir ograničenja i trenutačne poteškoće na području testiranja”.

WADA pak navodi da postoje i druga sredstva u razdoblju ograničene kontrole, poput bioloških putovnica jer varijacije u krvnim podacima mogu “govoriti” o dužem vremenu, a čuvanje uzoraka “sakupljenih prije, tokom i poslije pandemije” i istrage se trebaju nastaviti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO