Privedeno 20 osoba zbog sumnje na namještanje utakmica

Lokalni mediji navode kako je Berbr, kontraverzni zamjenik predsjednika Nogometnog saveza Češke, među pritvorenima (AFP)

Češka policija pritvorila je 20 osoba, uključujući zamjenika predsjednika Nogometnog saveza Češke Romana Berbra zbog optužbi za korupciju i namještanje utakmica, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije i medije.

„Policija je pokrenula kriminalnu obradu 20 osoba dana zbog organizirane kriminalne grupe aktivne u koruptivnom djelovanju na namještanju rezulztata nogometnih utakmica“, kazala je za Reuters visoka državna tužiteljica Lenka Bradacova.

Glasnogovornik Saveza Michael Jurman je potvrdio kako je izvršena i racija.

„Možemo potvrditi policijski rad od jutros, uključujući i pretres sjedišta Saveza. Pružamo policiji maksimalnu saradnju“, istakao je on.

Lokalni mediji navode kako je Berbr, kontraverzni zamjenik predsjednika Nogometnog saveza Češke, među pritvorenima, ali Bradacova nije odgovorila na pitanje da li je on optužen ili pritvoren.

Bivši agent tajne policije

Jurman je također odbio komentirati medijske navode, a Berbr nije bio dostupan za komentar.

Fokus slučaja su navodni naštimani rezultati utakmica u drugom i trećem rangu češkog nogometa, a pod istragom su i neke nogometne sudije.

Berbr je na ovoj poziciji od 2013. godine, a lokalni mediji navode kako on donosi odluke u češkom nogometu već godinama.

Bivši 66-godišnji sudija, koji je u braku sa prvom ženom koja je bila nogometni sudija u EU-u (Dagmar Damkova), bio je agent tajne policije za vrijeme komunizma, navode agencije.

Izvor: Agencije