Hrvatska protiv Crne Gore prvog dana EP-a za rukometaše

Za titulu prvaka, koju brani Španija, bore se 24 reprezentacije (Ned Ally / NTB)

Utakmicama prvog kola u grupama A i C započinje 14. evropsko prvenstvo za rukometaše, koje će trajati do 26. januara. Domaćini su tri države – Austrija, Norveška i Švedska, a prvi put za titulu se bore 24 reprezentacije.

Tri švedska grada (Stockholm, Malmo i Goteborg), dva austrijska (Beč i Graz), te norveški Trondheim sljedećih dana bit će u centru pažnje ljubitelja rukometa, a naročito na Balkanu jer iz te regije učestvuje pet nacionalnih selekcija.

Titulu prvaka brane rukometaši Španije, a velika konkurencija “Furiji” bit će Francuzi, Norvežani, Nijemci te Hrvati.

BiH među debitantima

Visokom plasmanu nadaju se i Slovenija i Sjeverna Makedonija, čiji klubovi na klupskom nivou u posljednje vrijeme bilježe odlične uspjehe.

Na ovogodišnjem turniru ima nekoliko debitanata, među kojima je i reprezentacija Bosne i Hercegovine (to su još Latvija i Holandija).

Posebno napeto moglo bi biti u Grazu, gdje se igraju utakmice grupe A i u kojoj su čak tri balkanske reprezentacije – Hrvatska, Srbija, Crna Gora, uz Bjelorusiju.

Turnir u toj grupi počinje danas; prvo će na teren izaći selekcije Bjelorusije i Srbije, a potom će to uraditi Hrvati i Crnogorci.

Raspored prvog dana

Grupa A (Graz, Austrija): Bjelorusija – Srbija (18:15), Hrvatska – Crna Gora (20:30).

Grupa C (Trondheim, Norveška): Njemačka – Holandija (18:15), Španija – Latvija (20:30).

Izvor: Al Jazeera i agencije