Senzacija Mundobasketa: Argentina izbacila Srbiju

Poraz selekcije Srbije vjerovatno je najveća senzacija ovogodišnjeg Mundobasketa (EPA)

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva od Argentine rezultatom 87:97.

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića u nastavku takmičenja igrat će za plasman od petog do osmog mjesta, dok Argentina čeka pobjednika susreta SAD – Francuska.

Poraz selekcije Srbije vjerovatno je najveća senzacija ovogodišnjeg Mundobasketa.

Argentina je sjajno počela susret, odmah ostvarivši prednost 12:4. Srbija se rezultatski vraća tek u posljednjim minutama prve četvrtine, kada izjednačuje na 16:16. Tada se mislilo da će “Orlovi” brzo preći u vodstvo i voditi glavnu riječ do kraja, ali tako nisu mislili Argentinci.

Popularni “Gauchosi” imali su prednost 25:23 nakon prve dionice, a razlika je išla i do osam poena tokom drugog perioda. Srbija na kraju prvog poluvremena spušta zaostatak na minus pet.

Dobra igra Argentine

Argentina dobro otvara i drugo poluvrijeme. “Gauchosi” su konstantno u vodstvu tokom trećeg perioda, ali se “Orlovi” vraćaju u posljednjim sekundama i prilaze na samo pola koša zaostatka.

Početkom posljednje dionice Srbija konačno preuzima vodstvo i dolazi do prednosti 70:68. Argentinci su u tim trenucima izgledali nemoćno i odmah gube loptu u sljedećem napadu. Ipak, Srbija to nije iskoristila i Argentina dvjema vezanim tricama preuzima prednost i ponovo ide na četiri razlike.

Do kraja susreta Argentinci preuzimaju vodstvo i iz minute u minutu povećavaju prednost. S druge strane, Srbija se pokušava tricama vratiti u susret, ali bezuspješno. Argentinci su bili vrlo mirni u posljednjim minutama i nisu dozvolili da im pobjeda izmakne iz ruku.

Na kraju su slavili s 97:87 i napravili najveće iznenađenje u dosadašnjem dijelu turnira.

Pobjedom će Argentina četvrti put igrati u polufinalu Svjetskog prvenstva. Dosad je osvojila jednu titulu, na prvom Mundobasketu 1950, kada je bila domaćin. Uz to, ima i srebro iz 2002. te četvrto mjesto iz 2006.

Đorđević: ‘To je košarka’

Selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević izjavio je nakon utakmice da euforija koja je vladala u Srbiji, kao i činjenica da su “svi pričali kako ćemo pobediti i osvojiti titulu nekada ne pomaže”.

“Naprotiv. Znam sa kakvim su se pritiskom momci nosili”, rekao je Đorđević.

“Grešili smo mnogo, Argentina je igrala sjajnu odbranu. Nisu mi se svidele neke odluke sudija, a ni naša reakcija na to. Bilo je mnogo faulova koji nisu svirani, a Argentina se prilagodila tom kriterijumu. Mi nismo”, priznao je.

Prema njegovim riječima, “reprezentacija Srbije je u Kinu došla kao tim i vraća se kao tim”.

“Ponosan sam na momke kako su radili, kako su se ponašali. Blagosloven sam što sam njihov trener. Uvek su davali maksimum. Nešto je falilo, ali to je košarka”, zaključio je Đorđević.

Razočarani Jović i Bogdanović

“Danas, kao i protiv Španije, odbrana nije odradila posao. Primili smo 97 poena. Može da se govori o izvanrednom šutu Argentine, ali odbrana, odbrana i samo odbrana. Sve polazi od odbrane”, izjavio je nakon poraza reprezentativac Srbije Stefan Jović.

Iako je bio najefikasniji u reprezentaciji Srbije na ovoj utakmici, postigavši 21 poen, Bogdan Bogdanović smatra da je to “nebitno”.

“Izgubili smo. Oni su pokazali da su tim, a košarka je timski sport. Dva poraza zaredom, nismo se opametili i to je to. Četvrtfinale je najteža utakmica i pre utakmice sam rekao da svako svakoga može da pobedi”, naveo je Bogdanović.

Napomenuo je da su “Argentinci ubacili sve”, ali i da je Srbija “mogla bolje da odigra kada je bila na četiri-pet poena razlike”.

Španija bolja od Poljske

U drugoj četvrtfinalnoj utakmici odigranoj u utorak Španija je očekivano pobijedila Poljsku rezultatom 90:78 i u polufinalu čeka boljeg iz susreta Australija – Češka, koji se igra u srijedu.

S 19 poena i devet asistencija Ricky Rubio bio je najbolji u sastavu Španije, poen manje ubacio je Willy Hernangomez, a Rudy Fernandez dodao je 16 poena. Kod Poljske su najbolji bili A. J. Slaughter s 19 i Adam Waczynski s 15 poena.

Španija je opravdala ulogu favorita iako su Poljaci pružili dostojan otpor većim tokom susreta.

Premda je Španija osvajala medalje na posljednja tri izdanja Olimpijskih igara (ima srebra iz Pekinga 2008. i Londona 2012. te bronzu iz Rio de Janeira 2016), a osvajala je medalje i na posljednjih šest Eurobasketa (zlata 2009, 2011. i 2015, srebro 2007. te bronze 2013. i 2017), ovo joj je tek treći plasman u polufinale Svjetskog prvenstva.

Prije 13 godina u Japanu Španci su osvojili zlato, dok su 1982. u Kolumbiji ostali četvrti.

Izvor: Agencije